Week van de Mantelzorg 2022

In de gemeente West Betuwe zijn veel mantelzorgers actief. Mantelzorgers zijn mensen die (langdurig) zorgen voor een ziek familielid, vriend of buur. Van 7 tot en met 12 november organiseert Welzijn West Betuwe verschillende activiteiten in het kader van de Week van de Mantelzorg. Anne van Steijn is consulent mantelzorg bij Welzijn West Betuwe. Ze hoop dat veel mantelzorgers tijdens de activiteiten even kunnen ontspannen.

Het mantelzorgcompliment
Mantelzorgers zijn helden. Zij zorgen ervoor dat een naaste die ziek is langer thuis kan blijven wonen, de juiste verzorging krijgt of en er niet alleen voor staat. Het mantelzorgcompliment is meer dan alleen een bedankje: alle aangemelde mantelzorgers uit de gemeente West Betuwe ontvangen als blijk van erkenning een VVV-cadeaubon ter waarde van € 100,-. Anne van Steijn roept mantelzorgers niet alleen op het mantelzorgcompliment op te halen maar zich ook aan te melden voor een van de vele activiteiten die Welzijn West Betuwe tijdens de Week van de Mantelzorg organiseert.

Welzijn West Betuwe
Bij Welzijn West Betuwe is Anne verantwoordelijk voor alle zaken rondom mantelzorg. Bovendien organiseert Welzijn West Betuwe cursussen en trainingen voor mantelzorgers, bijvoorbeeld over het omgaan met psychische problemen bij degene voor wie zij zorg dragen. Mantelzorg kan namelijk meerdere aspecten hebben en steeds zwaarder worden. ‘Veel mantelzorgen vinden het heel vanzelfsprekend wat ze doen,’ merkt Anne. ‘Eén keer per jaar willen we deze mensen extra in het zonnetje zetten. Het zou heel mooi zijn als heel Nederland die waardering ziet. Het is direct ook aandacht voor anderen en stukje bewustwording.’

De week van de Mantelzorg
West Betuwe zet één hele week mantelzorgers in het zonnetje. Iedereen die mantelzorg verleent kan dit jaar voor 1 december 2022 het compliment aanvragen. Het mantelzorgcompliment kan al persoonlijk worden opgehaald op donderdag 10 november of op zaterdag 12 november. Op de donderdag zijn mantelzorgers tussen 16.00 en 20.00 welkom in De Pluk in Geldermalsen. Onder het genot van een hapje, een drankje en gezellige muziek kunnen zij andere mantelzorgers ontmoeten. Bovendien begint er om 19.30 een gezellige feelgoodfilm waarbij mensen hun (mantel)zorgen even kunnen vergeten. De film is inmiddels vol.
Op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 zijn mantelzorgers welkom in de Burcht van Haeften. Het evenement wordt geopend door wethouder Jan de Geus. Er zijn workshops en mantelzorgers kunnen genieten van wat lekkers te eten en drinken bij de winterse foodtrucks. Anne hoopt dat mantelzorgers die het compliment komen ophalen zeker blijven voor de activiteiten: ‘Het is juist zo belangrijk dat je er als mantelzorger ook even een dagje tussenuit bent. Daar zijn we als welzijnsorganisatie ook voor.’

Welzijn West Betuwe roept alle mantelzorgers uit de gemeente op om het mantelzorgcompliment aan te vragen en naar een van de ontspannende activiteiten te komen. Vooral als je als mantelzorger eigenlijk geen tijd hebt, is het juist nodig dat je er een dagje tussenuit bent. Geef je nog snel op!

Meer informatie?

Anne van Steijn
Consulent mantelzorg