eventHome » Evenementen » Volwassenen » Week van de Mantelzorg

Week van de Mantelzorg

Week van de Mantelzorg

Welzijn West Betuwe organiseert jaarlijks de Week van de Mantelzorg in de gemeente West Betuwe. Dit jaar vindt de Week van de Mantelzorg plaats van maandag 9 november t/m zaterdag 14 november 2020.

Het is heel erg jammer, maar gezien de omstandigheden is besloten om de drive-ins tijdens de Week van de Mantelzorg niet door te laten gaan. Mantelzorgers die het mantelzorgcompliment hebben aangevraagd ontvangen eind oktober persoonlijk bericht.

Mantelzorgcompliment aanvragen

De gemeente West Betuwe waardeert de vrijwillige inzet van alle inwoners die mantelzorg verlenen. Mantelzorgers die aan bepaalde voorwaarden voldoen kunnen voor het verlenen van mantelzorg een mantelzorgcompliment ontvangen. Klik hier om naar het aanvraagformulier te gaan. De voorwaarden kun je terugvinden in het informatieblad. Vanaf de Dag van de Mantelzorg, op dinsdag 9 november, worden de cadeaubonnen uitgereikt. Aanvragen kan tot en met 31 december 2020.

Mantelzorg

Een mantelzorger zorgt langdurig, intensief en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg gaat over de extra zorgtaken. Voorbeelden van mantelzorg:

  • Zorgen voor iemand met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, al dan niet aangeboren
  • Zorgen voor mensen met een ernstige of chronische psychische of psychiatrische aandoening. Bijvoorbeeld autisme, verslaving of schizofrenie.
  • Zorgen voor iemand met dementie.
  • De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, zoals wassen en helpen met aankleden en eten. Ook medicijnbeheer en verpleegkundige handelingen worden soms uitgevoerd door mantelzorgers. Net als huishoudelijke ondersteuning. Denk aan koken, schoonmaken, wassen, boodschappen doen. Ook het bijhouden van de administratie en het begeleiden van ziekenhuisbezoeken kan gezien worden als mantelzorg.

 

Verschil mantelzorg en vrijwilligerswerk

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen:
Mantelzorg overkomt je. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Je kiest voor vrijwilligerswerk Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Vrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

Ben jij mantelzorger? Je staat er niet alleen voor. Welzijn West Betuwe kijkt graag met je mee welke hulp je nodig hebt om de zorg te kunnen blijven dragen.

Meer informatie en ondersteuning

Anne van Steijn
Consulent Mantelzorg
Babs Bergs
Consulent Ouderen