eventHome » Evenementen » Volwassenen » Week van de Mantelzorg

Week van de Mantelzorg

Week van de Mantelzorg

Welzijn West Betuwe organiseert jaarlijks de Week van de Mantelzorg in de gemeente West Betuwe. Ook dit jaar heeft Welzijn West Betuwe van maandag 4 t/m zaterdag 9 november 2019 een uitgebreid programma waarin het thema mantelzorg bij diverse doelgroepen onder de aandacht wordt gebracht.

De activiteiten in de Week van de Mantelzorg richten zich op zeer diverse doelgroepen die allemaal te maken hebben met mantelzorg en mantelzorgers. Hierbij gaat het om werkgevers, zorginstellingen, onderwijsinstellingen, dorpshuizen en verenigingen, maar ook mantelzorgers zelf en de omgeving van mantelzorgers. Uiteraard worden deze week mantelzorgers in het zonnetje gezet met een gezellige filmavond en de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg voor de zorg aan een dierbare die zij op zich nemen. Ook zijn er informatieve bijeenkomsten voor mantelzorgers. Je leest het in het programma hieronder.

Verras de mantelzorger!

Ken je een mantelzorger die volgens jou een extra waardering verdient? Meld haar/hem dan aan voor een leuke gratis attentie tijdens de Week van de Mantelzorg!
Met de actie ‘Verras een mantelzorger!’ kunnen familie, vrienden, docenten en bekenden een mantelzorger in hun eigen omgeving laten verrassen via Welzijn West Betuwe met een kleine attentie.
>> Aanmelden voor de actie kan tot 30 oktober 2019.

Programma Week van de Mantelzorg

Thee met B&W

De burgemeester en wethouder gaan tijdens een feestelijke high tea in gesprek met mantelzorgers. Uiteraard zit de consulent mantelzorg van Welzijn West Betuwe ook aan tafel om mee te praten over mantelzorg. Het is de aftrap van de Week van de Mantelzorg 2019.

Netwerkbijeenkomst ‘Respijtzorg, lokaal georganiseerd’

We brengen in kaart welke mogelijkheden er in West Betuwe zijn. Zo kunnen we respijtzorg met elkaar organiseren.

Feel good verrassingsfilm

Tijdens deze avond hoeft er even helemaal niets en is er tijd voor ontspanning. We gaan met elkaar genieten van een lekker hapje met een drankje en kijken een ‘feel good’ film.

Cursus ‘Gezonde mantelzorger’

Als je voor een ander zorgt, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Kom naar de ‘huiskamer bootcamp’ en ontvang een verdiend certificaat ‘gezonde mantelzorger’.

Presentatie ‘Dwalen door verhalen’ 

Dwalen door Verhalen helpt om samen met mensen met dementie iets te delen over het geloof, het dagelijks leven of herinneringen aan vroeger.

Mantelzorg en andere culturen

Tijdens deze theatershow worden op ludieke wijze de verschillen en overeenkomsten tussen Nederlandse mantelzorgers en mantelzorgers uit andere culturen uitgebeeld.

Dag van de Mantelzorg

De Week van de Mantelzorg wordt groots afgesloten op 9 november, landelijk bekend als de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Tijdens de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg wordt er een gezellige dag georganiseerd met een feestelijke opening. Namens de gemeente West Betuwe reikt Welzijn West Betuwe deze dag ook het mantelzorgcompliment uit. Bij Welzijn West Betuwe bekende mantelzorgers ontvangen persoonlijk een uitnodiging voor de Dag van de Mantelzorg.

Alle activiteiten gedurende de Week van de Mantelzorg zijn gratis, wel graag aanmelden via onderstaand formulier.

Opgeven

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Mantelzorg

Een mantelzorger zorgt langdurig, intensief en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg gaat over de extra zorgtaken. Voorbeelden van mantelzorg:

  • Zorgen voor iemand met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, al dan niet aangeboren
  • Zorgen voor mensen met een ernstige of chronische psychische of psychiatrische aandoening. Bijvoorbeeld autisme, verslaving of schizofrenie.
  • Zorgen voor iemand met dementie.
  • De zorg kan bestaan uit persoonlijke verzorging, zoals wassen en helpen met aankleden en eten. Ook medicijnbeheer en verpleegkundige handelingen worden soms uitgevoerd door mantelzorgers. Net als huishoudelijke ondersteuning. Denk aan koken, schoonmaken, wassen, boodschappen doen. Ook het bijhouden van de administratie en het begeleiden van ziekenhuisbezoeken kan gezien worden als mantelzorg.

 

Verschil mantelzorg en vrijwilligerswerk

Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn het verschillende dingen:
Mantelzorg overkomt je. Mantelzorgers kiezen er niet voor om te gaan zorgen: het overkomt hen, omdat ze een emotionele band hebben met degene die zorg nodig heeft. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag, kunnen hier niet zomaar mee stoppen en verrichten soms verpleegkundige handelingen. Je kiest voor vrijwilligerswerk Vrijwilligers kiezen ervoor om te zorgen. Als zij met het vrijwilligerswerk starten, is er (nog) geen emotionele band. Zij verlenen hun zorg voor een beperkt aantal uren en kunnen hier op eigen initiatief mee stoppen. Vrijwilligers werken in georganiseerd verband en verrichten nooit verpleegkundige handelingen.

Ben jij mantelzorger? Je staat er niet alleen voor. Welzijn West Betuwe kijkt graag met je mee welke hulp je nodig hebt om de zorg te kunnen blijven dragen.

Meer informatie en ondersteuning

Anne van Steijn
Consulent Mantelzorg
Babs Bergs
Consulent Ouderen