Vrijwilliger in beeld - Sjaan bij De Bol in Beesd

In de gemeente West Betuwe zijn ontzettend veel vrijwilligers actief. Welzijn West Betuwe wil hen met de nieuwe rubriek ‘vrijwilliger in beeld’ in het zonnetje zetten. Deze maand gaan we langs bij Sjaan.

Naam: Sjaan
Leeftijd: 82
Locatie: De Bol, Beesd
Vrijwilliger sinds: Is nu 2,5 jaar vrijwilliger bij De Bol

Achtergrond
Sjaan (82) woont in Beesd. Zorgen zit in haar bloed: ze heeft ruim dertig jaar voor haar man gezorgd, met wie ze zestig jaar samen is geweest. Ook voor haar zus heeft Sjaan altijd veel verzorgende taken op zich gekomen. Nu beide zijn overleden merkte Sjaan dat ze graag wat meer mensen om zich heen had. Sjaan was al actief bij Verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam, waar ze via een collega uiteindelijk bij De Bol in Beesd terechtgekomen is. Dit is trouwens niet het enige dat supervrijwilliger Sjaan doet. Bij de Lingehof in Beesd helpt ze elke zaterdagavond met de broodmaaltijd en haalt ze op zondagochtend mensen op voor de kerkdienst. Op zondagmiddag speelt ze graag een potje Rummikub met de bewoners, wat ze ook eens in de veertien dagen doet bij Het Klokhuis (ook in haar woonplaats Beesd). Vroeger reisde Sjaan veel. Samen met haar man heeft ze maar liefst achtenveertig landen gezien: van Afrika tot Nieuw Zeeland. Tegenwoordig zijn haar hobby’s koken en tuinieren, wat bij De Bol goed van pas komt.

Hoe ben je vrijwilliger geworden? Wat zijn jouw taken?
‘Ik ben via Gaby bij De Bol terechtgekomen. Ik ben hier nu tweeëneenhalf jaar, en de Bol bestaat drie jaar. Iedere vrijdag en maandag kook ik voor de mensen van de dagbesteding.’ Aan tafel zit de groep ondertussen te genieten van de heerlijke hutspot die Sjaan gekookt heeft. Het koken voor grote groepen vindt ze heerlijk, vertelt ze. Bovendien heeft Sjaan een enorme moestuin: ‘Ik heb bonen, ik heb bramen, ik heb bessen… Ik heb wel honderdvijfenvijftig preiplanten staan!’ Daarmee is de opsomming nog niet klaar: ‘Ik heb uien, komkommers, tomaten, paprika, courgettes: noem maar op. En dat doe ik allemaal zelf, hoor!’ Tuinieren is een echte hobby van Sjaan: ze krijgt alleen hulp bij het frezen en haar buurman helpt haar met het zetten van de bonenstaken. ‘Alles is om weg te geven. Ik kook zelf bijna nooit. Ik eet hier twee keer, en ik krijg ook veel eten van mijn lieve pleegdochter en van de buren.’

Wat brengt het vrijwilligerswerk jou?
Als Sjaan vertelt over de maaltijden bij De Bol krijgt ze een grote glimlach op haar gezicht. ‘Elke dag hoor ik dat het weer zo lekker is. De mensen vinden het heerlijk, ze zijn het allemaal eens met me. Ik kan goed met iedereen opschieten,’ vertelt Sjaan. ‘Er is zelfs één man die altijd voor me klapt,’ lacht ze. Dat zowel de mensen als de dieren gek zijn op Sjaan blijkt: hond Saartje komt tijdens het interview ook nog even gezellig bij Sjaan op schoot zitten. Sjaan bepaalt samen met de mensen van de dagbesteding wat er gegeten wordt. ‘Het is nu al bekend wat we maandag gaan eten,’ legt ze uit. ‘En ik maak bijvoorbeeld ook iedere winter een grote pan uiensoep.’ Met haar vrijwilligerswerk helpt Sjaan de mensen van de dagbesteding aan een heerlijke, versgekookte maaltijd, maar ook zelf heeft ze er veel aan. Sjaan doet vrijwilligerswerk bij veel organisaties in Beesd. Het helpt haar het soms eenzame gevoel tegen te gaan.

Over de organisatie en actuele vacatures
Dagbesteding De Bol biedt een zinvolle invulling van de dag voor mensen met een chronische ziekte, handicap en/of geheugenproblemen. Dit onder leiding van gediplomeerde activiteitenbegeleiders en enkele vrijwilligers. Voor verzorgende en verpleegkundige taken is er tevens een gediplomeerde medewerker aanwezig.

Denk je er zelf over om vrijwilligerswerk te gaan doen? Kijk eens bij een vereniging of initiatief in jouw woonplaats, of juist bij een initiatief dat zich inzet voor iets dat jij belangrijk vindt. Zoek vooral vrijwilligerswerk dat bij jou past: daar krijg je energie van. Jouw inzet wordt zeker gewaardeerd! Kom je er zelf niet uit? Welzijn West Betuwe helpt graag. Via onze vacaturebank vind je een actueel aanbod van vrijwilligersvacatures in de gemeente.

Meer informatie:

-
Ineke van Hazendonk
Secretariaat / Consulent vrijwilligers en participatie