Hillie bij Bloemfonteijn in Heesselt

In de gemeente West Betuwe zijn ontzettend veel vrijwilligers actief. Welzijn West Betuwe wil hen met de nieuwe rubriek ‘vrijwilliger in beeld’ in het zonnetje zetten. Deze maand gaan we langs bij Hillie.

Naam: Hillie
Leeftijd: 62
Locatie: Zorglandgoed Bloemfonteijn, Heesselt
Vrijwilliger sinds: Sinds 2022

Achtergrond
Hillie heeft altijd in de ouderenzorg gewerkt. Zes jaar geleden verhuisde ze met haar man naar Varik, waar ze een nieuwe baan vond in het aangrenzende Heesselt bij Zorglandgoed Bloemfonteijn. Hillie begon bij de huishoudelijke dienst en stroomde uiteindelijk weer de zorg in. Hoewel ze het op Bloemfonteijn erg naar haar zin had, merkte ze dat ze de ouderenzorg miste. Bij de Lingehof in Beesd ging ze een nieuwe uitdaging aan. Helaas liep Hillie in maart 2020 coronabesmetting op. Na twee jaar herstellen kwam ze weer terug bij haar oud-werkgever, waar ze met open armen ontvangen werd. We gaan met Hillie in gesprek over haar vrijwilligerswerk.

Hoe ben je vrijwilliger geworden? Wat zijn jouw taken?
‘Na twee jaar ziektewet kreeg ik via spoor 2 het advies meer contacten met mensen aan te gaan.’ Hillie kreeg de opdracht vrijwilligerswerk te zoeken en klopte aan bij haar oud-werkgever. ‘Ik heb Rian gebeld en ik kon gelijk komen,’ lacht Hillie. ‘Ik ben begonnen met één uur in de week en nu zit ik op drie keer twee uur. Ik ben heel blij dat ik naar Bloemfonteijn gegaan ben.’ Hillie helpt op Bloemfonteijn met de was van de bewoners, die allemaal een verstandelijke beperking hebben. Ze begint met het ophalen en legen van de waskarren en de was in de machines doen, en sluit af met opvouwen. Hiermee ondersteunt Hillie zowel de verzorgenden als de huishoudelijke dienst.

Wat brengt het vrijwilligerswerk jou?
Met een grote glimlach vertelt Hillie wat Bloemfonteijn haar brengt. ‘Ik krijg meer energie en mijn humeur is een stuk beter. Het brengt me echt meer vreugde en ik ga er met volle zin naartoe.’ Ook vertelt Hillie dat ze meer conditie en uithoudingsvermogen heeft sinds ze vrijwilligerswerk doet. ‘Het is ook heel gezellig,’ vult ze aan. Het doen van vrijwilligerswerk geeft ook veel voldoening, legt Hillie uit: ‘Je betekent weer iets. Het geeft me voldoening dat ik hier mijn energie in kwijt kan.’ Hillie gaat om de dag naar Bloemfonteijn: op dinsdag, donderdag en in het weekend tankt ze thuis bij om er weer met volle moed tegenaan te gaan. Op de vraag of ze haar vrijwilligerswerk nog verder gaat opbouwen reageert Hillie enthousiast: ‘Ja. De was doen en in de huishouding werken vind ik helemaal top. Weer de zorg in gaan, daar is mijn geheugen nog niet goed genoeg voor, maar de bedoeling is wel dat ik met de was gewoon zo door ga.’ Hillie krijgt hiervoor veel waardering van collega’s: ‘De meiden zeggen iedere keer: super, dank je wel, het scheelt ons weer een hoop werk. En van de huishouding krijg ik ook echt waardering.’

Het doen van vrijwilligerswerk heeft Hillie veel positiefs gebracht. Denk je er zelf over om vrijwilligerswerk te gaan doen? Kijk eens bij een vereniging of initiatief in jouw woonplaats, of juist bij een initiatief dat zich inzet voor iets dat jij belangrijk vindt. Zoek vooral vrijwilligerswerk dat bij jou past: daar krijg je energie van. Jouw inzet wordt zeker gewaardeerd! Via onze vacaturebank vind je een actueel aanbod van vrijwilligersvacatures in de gemeente.

Kom je er zelf niet uit? We helpen graag!

-
Ineke van Hazendonk
Secretariaat / Consulent vrijwilligers en participatie