Uniek Sporten in West Betuwe

Sporten en bewegen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tot een jaar geleden gold dit ook voor Justin (11) en Yara (8) uit Herwijnen.

Justin is een jongen met autisme en DCD. Sinds één jaar voetbalt hij bij V.V. Asperen in het G-team. Zijn moeder staat sindsdien iedere week langs de lijn om te kijken hoe haar zoon onwijs aan het genieten is van de trainingen en tussen alle andere kinderen aan het voetballen is!

Het plezier straalt ervan af. Moeder: “Toen er een keer geopperd werd dat het leuk zou zijn om een aantal meiden erbij te hebben, hoefde ik niet lang na te denken. Ik riep direct dat ik er nog wel eentje thuis zitten met ADHD.” De week erop stond ook haar dochter Yara op het voetbalveld.

De aansluiting bij de groep werd direct gevonden en bij Yara is sindsdien haar lach niet meer van haar gezicht gegaan.

Cynthia van de Water is buurtsportcoach bij Welzijn West Betuwe en contactpersoon voor Uniek Sporten in de gemeente West Betuwe. Uniek sporten is een landelijk netwerk aan partners die met elkaar zorgen dat er nog meer mensen met een beperking kunnen genieten van sport en bewegen.

Binnen haar werk als buurtsportcoach ziet zij regelmatig dat mensen een drempel ervaren bij het zoeken naar de juiste sport. Die drempel wil Cynthia graag wegnemen.

Cynthia: “De uitdaging is om iedereen te laten sporten waar ze het meeste plezier beleven. Dat kan in sommige gevallen binnen een G-team zijn, maar in veel gevallen zijn er meer passende mogelijkheden binnen het reguliere aanbod.”

Het doel is om een plek te creëren waar zowel de sporter als de ouders zich thuis voelen, maar waar ook de vereniging een veilige plek biedt en blijft. Door deze stap samen met de buurtsportcoach te maken sta je er niet alleen voor. Na contact met Cynthia volgt er een kennismakingsgesprek en wordt er gekeken naar vervolgmogelijkheden. Dit vervolg kan bestaan uit het proberen van diverse sporten, afstemming met de vereniging en het uitzoeken van praktische zaken zoals kosten.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met buurtsportcoach Cynthia van de Water.

Meer informatie:

Cynthia van de Water
Buurtsportcoach