Home » Senioren » Mantelzorg

Onzichtbare helden

Zorg jij intensief of al langere tijd voor iemand uit jouw directe sociale omgeving? Dan ben je mantelzorger. Het gaat daarbij om hulp die de gebruikelijke hulp die je mag verwachten van naasten overstijgt. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend om te zorgen voor hun naasten en zij doen dit dan ook met liefde.

Mantelzorgers zijn van grote waarde. Loop je als mantelzorger ergens tegenaan? Of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Alle mantelzorgers uit de gemeente West Betuwe kunnen bij Welzijn West Betuwe terecht voor informatie, advies en ondersteuning.

Mantelzorgcompliment

De gemeente is erg blij met mantelzorgers en wil haar waardering laten blijken door onder andere het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment kan vanaf het najaar van 2023 tot 1 december 2023 aangevraagd worden. Hier kun je het aanvraagformulier vinden.

Week van de mantelzorg

Jaarlijks organiseert Welzijn West Betuwe in opdracht van de gemeente de Week van de Mantelzorg: een feestelijke week vol activiteiten. Dit jaar vindt de Week van de Mantelzorg plaats van maandag 6 tot en met zaterdag 11 november.

Respijtzorg

Een goede mantelzorger zorgt ook voor zichzelf. Het is voor jou als mantelzorger fijn als je tijd hebt voor ontspanning, een avondje rust of een weekend weg. Zo kun je de zorg langer volhouden. Vervangende zorg, ook wel respijtzorg genoemd, is dan een uitkomst. Er zijn verschillende vormen van respijtzorg. Heb jij een netwerk dat jouw mantelzorgtaken over kan nemen zodat jij kunt opladen? Ook dagbesteding, het inzetten van vrijwilligers, aanwezigheidszorg en logeeropvang zijn voorbeelden van respijtzorg.  Wanneer er kosten verbonden zijn aan het inzetten van respijtzorg kun je dit mogelijk vergoed krijgen via de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO), de Wet Langdurige Zorg (WLZ), de Jeugdwet of via de zorgverzekering. Kom je er zelf niet uit? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? Dan kijken wij graag met je mee om je op weg te helpen.

Elkaar ontmoeten en activiteiten

Gedurende het jaar zijn er verschillende gespreksgroepen of themabijeenkomsten specifiek voor mantelzorgers.  Kijk vooral in de agenda of naar het programma met activiteiten voor mantelzorgers.

 

Voor meer informatie:

Secretaris bij stichting Liniewacht
Welzijn West Betuwe
Algemeen

Heb je een vraag, neem dan contact op met de sociaal werker in jouw kern. Zij weten wie je verder kan helpen.