Wat is het Odensehuis?

Het Odensehuis is een huiskamer waar mensen met (beginnende) geheugenproblemen en hun naasten elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Het Odensehuis Haaften biedt ruimte voor ontmoeting (met lotgenoten), informatie en activiteiten. Het is een plek waar je samen of alleen kan ontspannen, oude dingen kan herbeleven, en zien wat er wel kan. Het is een leuke manier om ervaringen te delen en/of iets te ondernemen. Het programma van het Odensehuis is van en voor iedereen die komt. Mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers, staan samen met de vrijwilligers aan het roer om een mooie invulling te geven aan de ochtend. 

Waar komt het Odensehuis vandaan?

De naam Odensehuis is afgeleid van de Deense stad Odense, waar in 2001 het initiatief is ontstaan voor het eerste inloophuis. In 2009 is het eerste huis in Amsterdam geopend en momenteel zijn er al 55 Odensehuizen in Nederland. Het is een beproefd concept om langer zelfstandig thuis wonen te ondersteunen, mee te kunnen blijven doen, zingeving te bieden en je onderdeel te laten voelen van de samenleving. Dat is ontzettend belangrijk voor deze steeds groter wordende doelgroep. Mensen met beginnende geheugenproblemen kunnen soms niet meer volledig deelnemen aan de samenleving, waardoor ze zich sneller terug trekken. Daarnaast zijn ze nog vol in beweging en is het belangrijk nieuwe dingen te ondernemen en oude passies naar boven te halen. Ook al gaat het soms anders dan vroeger, het kan voor veel blijdschap zorgen. Om zoveel mogelijk van de mooie momenten te kunnen genieten is Welzijn West Betuwe daarom in 2021 gestart met een locatie in Geldermalsen. Wegens de grote afstanden binnen de gemeente en de doelgroep waarvoor we dit doen, is het noodzakelijk ook in andere kernen locaties te openen. Zo openen vanaf 18 september 2023 een tweede locatie in Haaften (Odensehuis Haaften Opening – poster).

Activiteiten

Maandelijks wordt er bij het Odensehuis West Betuwe een bijzondere activiteit gegeven. Denk hierbij aan: wandelen, een muziekworkshop, samen op pad gaan, bewegen met de buurtsportcoach, Jongeren Portretteren Ouderen (in samenwerking met de naast gelegen scholen), houtbewerking, verhalen lezen en meer. Natuurlijk is er ook ruimte om alleen koffie te drinken, een krant te lezen, een kaartje te leggen of de handwerkspullen erbij te pakken. 

Extra

Om de week is er een dementieconsulent aanwezig om (praktische) vragen te beantwoorden. 

Locaties en openingstijden

  • Odensehuis West Betuwe:
    Inloop elke woensdag van 09:00-12:00 uur in het Boomgaardhuis, Frederik Hendrikstraat 5, Geldermalsen.
    Even weken: dementieconsulent aanwezig. Odensehuis West Betuwe – flyer
  • Odensehuiskamer Haaften:
    Inloop elke maandag van 09:00-12:00 uur in de brasserie van de Burcht van Haeften, Vredeplein 1, Haaften.
    Oneven weken: dementieconsulent aanwezig. Odensehuis Haaften brochure 2023

Vrijwilligers gezocht

Het Odensehuis West Betuwe is een zelfstandig initiatief dat wordt ondersteund door Welzijn West Betuwe. Heb je vragen, wil je een keer langskomen of jezelf aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met de medewerker onder aan deze pagina. Het Odensehuis zoekt altijd naar vrijwilligers die een ochtend in de week beschikbaar zijn en graag met andere mensen samen zijn/haar talenten in wilt zetten. Het is fijn als vrijwilligers affiniteit hebben met mensen die (beginnende) problemen kennen met het geheugen. Ben je nieuwsgierig geworden? Iedereen is van harte welkom om een keer te komen kijken.

Vragen of meer informatie?

Nathalie Gerrits - van den Hof
Cultuurcoach