Home » Nieuws » Volwassenen » Avondklok en mantelzorg

Mantelzorg tijdens de avondklok

Er komen veel vragen binnen over de avondklok in combinatie met mantelzorg. Wanneer mantelzorgers tijdens de avondklok over straat moeten dan is het hebben van een ‘Eigen verklaring avondklok” verplicht.

Maak jij gebruik van de Eigen verklaring avondklok dan is het belangrijk dat de zorg die wordt verleend tussen 21.00 en 4.30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om noodzakelijke mantelzorg zoals bijvoorbeeld het naar bed helpen van een ouder op leeftijd die op nog zichzelf woont en dat niet meer alleen kan. Of in het geval van calamiteiten.

Hoe werkt het?

De overheid heeft een standaard formulier opgesteld dat je kunt downloaden. hier (link naar rijksoverheid.nl)  Vul je gegevens in en kruis het vakje aan waar staat “iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig”. Bij de toelichting vermeld je dat het om noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg gaat. Print het formulier en neem het mee of zorg dat je het formuleer digitaal bij je hebt als je als mantelzorger op weg gaat.

Heb je een vraag of behoefte aan advies? Bel, mail of app dan met Anne van Steijn.

 

Voor meer informatie:

Anne van Steijn
Consulent mantelzorg