Jonge mantelzorger
Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft vallen onder deze categorie. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die thuis vaak mee moeten helpen in het huishouden omdat hun vader of moeder chronisch ziek is, kinderen van ouders die kampen met verslavingsproblemen of depressie, zonen en dochters van een ouder met kanker, broertjes of zusjes van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of kinderen die met hun zorgbehoevende opa of oma in huis wonen: zij zijn allemaal jonge mantelzorgers. Eén op de vier jongeren tot 25 jaar groeit op met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Er is dus een grote kans dat je een jonge mantelzorger kent, of dat je er zelf één bent.
Ben je een jonge mantelzorger?
Het zorgen voor je familielid geeft je vast een fijn gevoel. Je doet het uit liefde en waarschijnlijk is het voor jou vanzelfsprekend om deze persoon te helpen. Soms kan het allemaal te veel worden en misschien maak je je wel eens zorgen over de situatie. Het is daarom belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Een paar tips speciaal voor jou:
- Praten lucht op. Deel je zorg met iemand die je vertrouwt. Je zult zien, het helpt.
- Heb je vragen over de ziekte of handicap van jouw familielid? Zoek informatie en stel je vraag aan een dokter, verpleegkundige, of aan je familieleden. Soms maak je je onnodig zorgen en kan een antwoord je geruststellen.
- Vertel je coach of leraar over je thuissituatie. Bespreek op school of bij je sportvereniging wat er in je omgeving speelt. Er is dan meer begrip als je aandacht af en toe niet bij de les is.
- Doe leuke dingen! Blijf sporten en met vrienden afspreken. Tijd voor jezelf is heel belangrijk. Bovendien heb je meteen wat afleiding en kun je je hart luchten als je dit wilt.
Wil jij op de hoogte blijven? Meld je dan snel aan.