Cultuureducatie in West Betuwe in de lift

De Kinderboekenweek draait op volle toeren in West Betuwe. Alle groepen 1 en 2 ontvangen tussen 5 en 16 oktober een ‘Gi-ga-groene les’ van de cultuurcoaches van Welzijn West Betuwe. Ook worden hierbij de spiksplinternieuwe iPads, geschonken vanuit de ‘Uitvoeringsagenda Cultuur en Kunst’ van de gemeente West Betuwe, in gebruik genomen. Illustrator Ien van Laanen leerde de kinderen wat ze allemaal met de iPad kunnen doenmet haar workshop ‘Gi-Ga-groene selfies’. De cultuureducatie in West Betuwe neemt hiermee een volgende stap, maar ook in de toekomst is er nog genoeg te verwachten.

Cultuur op de basisschool

Sinds 2020 is er in West Betuwe een Convenant Cultuureducatie. Hiermee verbinden de gemeente, basisscholen en Welzijn West Betuwe samen het lokale kunst en cultuuraanbod blijvend aan de scholen. Zo leren kinderen de omgeving waarin ze opgroeien beter kennen en begrijpen. Dat draagt bij aan de leefbaarheid in de gemeente. Welzijn West Betuwe speelt hierin een prominente rol. Door middel van het kunstmenu (een collectief aanbod ingekocht door de cultuurcoaches), de jaarlijkse cultuurmarkt (waarbij basisscholen het kunstaanbod in de gemeente kunnen bekijken) en het cultuurmagazine (een magazine voor alle basisscholen waarin een groot scala aan cultuurlessen van lokale kunstenaars wordt aangeboden) speelt cultuur een steeds prominentere rol in het lesprogramma. Op deze ontwikkeling zijn de gemeente en Welzijn West Betuwe dan ook ontzettend trots. Sinds 2020 zijn er bovendien grote stappen genomen om bij de tijd te blijven.

Bij de tijd

Je kunt er (bijna) niet meer omheen. Het digitale tijdperk heeft al enige tijd haar intrede gemaakt en is niet meer weg te denken. Het is belangrijk voor kinderen (en volwassenen) om te ontdekken hoe je je op verschillende, digitale manieren kunt uiten. Het is mooi als hiermee al op de basisschool een start wordt gemaakt. Dankzij de ‘Uitvoeringsagenda Cultuur en Kunst’ van de gemeente West Betuwe zijn er vanaf dit schooljaar maar liefst 16 iPads beschikbaar voor cultuureducatie. Scholen en culturele aanbieders kunnen dezeset lenen via de cultuurcoaches voor bijvoorbeeld moderne muziekles, om een film te maken of zoals, tijdens de Kinderboekenweek, een ‘Gi-ga-groene selfie’ te ontwerpen.De iPads brengen cultuureducatie naar een hoger en moderner niveau dat goed aansluit bij de huidige samenleving.

Een blik in de toekomst

De ontwikkeling van cultuureducatie op scholen in West Betuwe is zeker nog niet klaar. In de toekomst staan boerderij-, natuur- en milieueducatie op het programma: hoewel we leven in een digitale wereld, blijft verbinding met de natuur essentieel. Ook het milieu speelt een belangrijke rol. Door een stap te zetten in de digitale wereld maar ook verbonden te blijven met de natuur is cultuureducatie in West Betuwe van alle markten thuis.

Meer informatie?

Linda Maaskant
Projectleider/cultuurmakelaar