Crompouces
Samen is niet altijd beter. Zo heeft de bakker in mijn wijk Crompouces te koop. Dit is een croissant gecombineerd met een tompouce. De croissant is gevuld met room en natuurlijk een roze laag er over. Een geforceerde poging iets nieuws te bedenken ten koste van producten die al honderden jaren hun meerwaarde laten zien.
Ook in welzijn en zorg heb je Crompouces. In ons werkveld worden namelijk de dogma’s ‘samenwerken’ en ‘innovatie’ nogal eens gebezigd om een fout in het systeem te verbloemen. Begrijp me goed, ik ben natuurlijk niet tegen samenwerking en innovatie maar zeker ook niet altijd voor. Als er een systeem is opgetuigd van verschillende financieringsstromen, met verschillende voorwaarden, verschillende doelen en bovenal verschillende verantwoordingsmanieren dan is het gevolg dat mensen langs elkaar heen werken. Als dan ook nog een opdracht is aanbesteed dan is de chaos compleet. Dat gaat samenwerken of een nieuwe methodiek dan niet oplossen, dan krijg je Crompouces. Het lijkt op papier een goed idee maar bij iedere hap vraag je je af wat je aan het eten bent.
Marco van Westerlaak
Directeur-bestuurder
Crompouces