Een verfrissende kijk op het welzijnswerk in West Betuwe én de rest van de wereld door Marco van Westerlaak Directeur-bestuurder bij Welzijn West Betuwe.

Juni 2022

Welzijn op Recept

Men neme een groot schoolgebouw. Voeg daaraan veertig kraampjes en ruim dertig leerlingen toe. Laat het geheel opwarmen door een wethouder met een sociaal hart. Zorg voor drie bandjes en voeg daarbij een fanfare voor extra kruidigheid. Vul de kraampjes met vrijwilligersorganisaties, inwonersinitiatieven en zorgverleners. Nodig alle inwoners van West Betuwe uit. Zorg voor een fascinerende looproute. Wees royaal met koffie, thee en natte cake. Laat een andere wethouder met lokale wortels de boel op smaak brengen. Voeg water toe in plaats van alcohol. Breng het geheel aan de kook met een spannende verkiezing. Twee dagen laten sudderen, even goed roeren en als laatste gadgets toevoegen. Plak er een logo op en ‘voilà’ je hebt West Betuwe JAM. Kom ook proeven en genieten!

Op 10 en 11 juni in Geldermalsen bij de Lingeborgh,

Marco van Westerlaak

 

Mei 2022

Welzijn van West, Feyenoord

Je hebt soms dagen dat je denkt dat alles lukt. Zo heb ik gisteren het elektrische fornuis aangesloten (met Perilexstekker, dus niet makkelijk), een spiegel opgehangen, Airfryer gemaakt, stationsklok weer aan de muur bevestigd en de vakantie geboekt. Diezelfde avond speelde Feyenoord tegen Olympique Marseille en wist zich te plaatsen voor de finale van de Conference League. Dat kan je oprecht een geslaagde dag noemen. Direct die avond om 23.50 uur nog even snel een staatslot gekocht.

Trekking is overigens op het moment dat dit stukje geplaats wordt. Als mijn vakantie wat eerder begint weet je hoe het komt.

Marco van Westerlaak

 

 

April 2022

Kunnen Oekraïners ook fietsen? Deze en vele andere vragen dringen zich op als je opeens Oekraïense vluchtelingen moet opvangen. Dit geldt voor gemeenten, overheden, vrijwilligers, gastgezinnen en ook voor welzijnsorganisaties. Het is niet voor te stellen wat er in korte tijd geregeld moet worden als er een vluchtelingencrisis ontstaat. Denk maar aan het zorgen voor vervoer, verblijf, leefgeld, tolken, onderwijs, meubels, internet, inschrijvingen, zorg, informatie voor de buurt, afstemming met vrijwilligers, informeren van inwoners en het regelen van fietsen. Het is ook bijna niet voor te stellen wat er dan op korte termijn allemaal mogelijk blijkt. Er ontstaat een enorme slagkracht zonder de gebruikelijke bureaucratie, waarbij iedereen de schouders eronder zet en een stapje harder loopt.

Dat roept weer een andere vraag op. Kunnen we andere crises die spelen niet op eenzelfde wijze aanpakken? Ik weet er nog wel een paar die gebaat zouden zijn bij een dergelijke doortastendheid.

 

Marco van Westerlaak

 

Februari 2022: Welzijn van West

Mensen en organisaties kun je indelen in bruistabletjes en zuigtabletjes. Een bruistablet laat zich direct gelden, wil het glas uitspringen en doet er alles aan, om het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het moet bijna afgeremd worden. Een zuigtablet daarentegen vraagt juist veel geduld en zelfs inspanning om zijn werk te kunnen doen. Beide komen uiteindelijk met een oplossing voor het probleem. Of niet natuurlijk, dan is het niet het juiste middel. Daarnaast heb je nog drankjes, poedertjes, pillen en de tablet die op Android draait. Maar daar hebben we het nu niet over, hoewel die laatste natuurlijk af en toe ook zuigt.

Niets is zo fijn als het versimpelen van de complexe samenleving; het liefst in een tot de verbeelding sprekende tweedeling. Probeer het vooral zelf eens, het helpt mij altijd. En denk dan direct even na of je zelf een bruis- of zuigtabletje bent.

 

Marco van Westerlaak

 

December 2021: Welzijn van West

Bij kerststress denken de meeste mensen snel aan het gedoe rond de kerstdagen. Wanneer komt je schoonmoeder? Mag de nieuwe vriendin van je vader ook komen? Wie maakt het toetje? De echte stress rondom de kerst ligt voor werkgevers echter bij het organiseren van het kerstpakket. Als het kerstpakket niet goed valt, dan heb je daar de rest van je carrière last van. Al meer dan 10 jaar regel ik dat kerstpakket helemaal zelf. De directe aanleiding was ooit een herenslip met een koe erop, die ik in mijn kerstpakket aantrof. Ik zal daar nu niet verder over uitwijden.

Het is een flinke onderneming die vaak rond de zomer al start. Op vakantie wordt er al inspiratie opgedaan. Het hele gezin denkt mee en vindt er iets van. Als de basis eenmaal bedacht en besteld is dan wordt het vervolmaakt met allerlei kleine frutsels. Op dat moment worden ook de eerste hints gedropt om de spanning bij medewerkers op te drijven.

Ondanks de stress is het heel leuk om te doen en het wordt gelukkig altijd erg gewaardeerd. En dan misschien niet eens het pakket zelf, maar dan toch wel de tijd en energie die er in is gestoken.

Het mooiste is dat het gaat naar mensen die het verdienen. Ook voor betaalde krachten is het een blijk van waardering. Waardering voor het teamgevoel, de inzet, flexibiliteit en bovenal durf om aan te pakken. Dan maakt een beetje extra kerststress niet uit.

 

Marco van Westerlaak

 

November 2021: Welzijn van West

“Marco, dit kan zo echt niet meer.” Aart is aan de lijn. Aart is een van de vele supervrijwilligers van Welzijn West Betuwe die dag en nacht beschikbaar zijn. Letterlijk in dit geval. Aart belt wel vaker en stelt dan standaard de vraag (meestal aan het eind van de ochtend) of ik al wakker ben. Waarna ik dan zeg “ja, nu wel Aart”. In dit geval is er echt iets aan de hand.

Aart is coördinator van de Op-en-Neerijnenbus. Deze bus staat bij Aart voor de deur en heeft sinds een paar weken op verzoek van de verzekeraar een nieuw alarmsysteem. Sinds kort gaat dit alarm een paar keer per nacht af. De eerste nacht was dat nog wel grappig, de tweede keer al aanzienlijk minder en de derde nacht was het echt niet meer leuk. Bovenal waren de buren er niet blij mee. Op het moment dat Aart mij belt kan het inderdaad echt niet meer. Mijn relativerende opmerking “Ach Aart, dan spreek je je buren nog eens” helpt ook niet. De suggestie van de garage dat de oorzaak misschien een veldmuisje is, helpt zo mogelijk nog minder. Het alarm is inmiddels aangepast. Aart kan weer slapen.

 

Marco van Westerlaak

Oktober 2021: Welzijn van West

Hoerenchance is een Belgisch woord. Het heeft niets met prostituees te maken en al helemaal niets met sjans, zoals ik eerst dacht. Hoerenchance betekent buitengewoon veel geluk hebben. Een collega van ons bij Welzijn West Betuwe ligt nog steeds dubbel van het lachen als hij dat woord hoort. Hij spreekt zelf van origine Arabisch, komt uit Syrië en heeft de afgelopen jaren heel veel energie gestoken in het leren van de Nederlandse taal. En dat is hem wonderbaarlijk goed gelukt. En nog steeds blijft hij zich verbazen over de Nederlandse taal en zeker als er af en toe een Belg zich laat horen.

Op 1 januari gaat de nieuwe wet inburgering in werking. Een wet die mensen zoals hij moet helpen Nederlands te leren en een kans moet geven zichzelf te redden in Nederland. Momenteel is iedereen nog druk met discussiëren over het budget, aanbestedingen, doelstellingen en indicatoren. Het gaat over alles behalve de mens waarvoor de wet bedoeld is. Ik maak me zorgen of deze wet wel iets positiefs gaat bijdragen aan de positie van statushouders. Misschien wel het tegendeel. Amaai!

 

Marco van Westerlaak