Vrolijke, blije gezichten en tranen in de ogen.

Dit is misschien de beste samenvatting van de culinaire avond op Wereld Alzheimer dag 2021 in onze gemeente West Betuwe.

In de week tegen eenzaamheid kijken we terug op Wereld Alzheimer dag 2021.

Je wilt het er liever niet over hebben. Je wilt het letterlijk en figuurlijk graag vergeten: dementie. Maar niemand kan er om heen. Dementie is de snelst groeiende doodsoorzaak In Nederland. ledereen kent wel iemand in zijn omgeving met  dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (70%). Het kan iedereen treffen.

Reden genoeg om op Wereld Alzheimer Dag  21 september jl.  extra aandacht te schenken aan de vele gezichten van dementie.

In de gemeente West Betuwe werd daarom op 21 september een uniek en ontroerend mooi initiatief genomen: koken en dineren met dementie. Vier organisaties in West Betuwe hebben dat mogelijk gemaakt:  Welzijn West Betuwe,  Alzheimer Trefpunt, De Pluk Geldermalsen en JCI.  JCI Lek & Linge  is een club van jonge ondernemende vrouwen en mannen (tot 40 jaar) in onze gemeente. Zij organiseerden een actieve feestelijke avond in De Pluk, regelden via sponsoring de financiële middelen, de inkoop en de aankleding.

Wat was er zo uniek aan het diner met Alzheimer?

Op deze avond hebben 10 mensen met dementie onder leiding van de ondernemers van JCI een driegangen menu gekookt. Koken is voor mensen met dementie normaal gesproken een moeilijk vaak zelfs onmogelijke opgave. De mannen en vrouwen van JCI hebben het mogelijk gemaakt dat de mensen met dementie een vorstelijke maaltijd op tafel brachten. Tien mantelzorgers genoten eveneens vol trots van het culinaire dementie-hoogstandje.

Het door mensen met dementie samengestelde diner zorgde niet alleen voor een smakelijke,

maar ook een oergezellige avond.  Mantelzorgers wisselden onderling ervaringen uit en genoten ervan dat hun partner en familielid deze avond niet werd gezien als de persoon die vergeetachtig is en hulpbehoevend. Blij en met tranen in de ogen aanschouwden zij de activiteiten van hun familielid in de keuken.

Een bijzondere avond met ontroerende, vertederende confrontaties en ontmoetingen….

In de eerste plaats een confrontatie van de mantelzorger met zijn of haar partner, familielid met dementie: hij/zij kon toch niet meer koken? Mijn man is toch niet meer in staat een maaltijd op tafel te zetten voor mij? Ja, het bleek echt goed mogelijk!

In de tweede plaats een confrontatie van de persoon met dementie met zichzelf. Hij/zij kreeg weer applaus en waardering voor wat hij had gepresteerd. De sombere blik had plaats gemaakt voor een blije trotse blik. Het accent lag niet meer op wat niet meer kan.

In de derde plaats een confrontatie van de jonge, gezonde, actieve ondernemers van JCI die in onze samenleving zo succesvol zijn in de wereld van ondernemen.  Zij werden geconfronteerd met hun dorpsgenoot die de weg naar succes niet meer zo goed zelf kan vinden, maar met de begeleiding van de jonge ondernemer tot veel in staat is. Het blijkt een aangename ontmoeting met een vreemde wereld en een vreemde persoon.

En tot slot een confrontatie van onszelf met de ziekte dementie en het feit dat wij in de komende jaren steeds meer mensen met dementie zullen gaan ontmoeten. Hoe gaan we oog houden op mogelijkheden, blijven we podium bieden en hoe ondersteunen we mantelzorgers die al zo veel op zich nemen.

 

Babs Bergs, Alzheimer Trefpunt West Betuwe en ouderenconsulent bij Welzijn West Betuwe

Meer informatie

Babs Bergs
Consulent ouderen