Vrijwilliger in Beeld

Iets doen voor de maatschappij

Arie van Gameren uit Beesd kon op zijn 62e met pensioen. Daarmee vielen ook de contacten weg die hij had binnen zijn werkkring van 50 collega’s. “Natuurlijk. Ik had mijn gezin, mijn familie, vrienden. Maar daarmee kon ik mijn tijd niet vullen. Ook alleen maar leuke dingen doen is niets voor mij. Dus ik stond voor de vraag “Wat nu?””

Tijdens zijn werkzame leven had Arie de kans gekregen zich te ontwikkelen in planning en logistiek. Daar was hij dankbaar voor.  Hij wilde iets terugdoen. Daarom ging hij op zoek naar vrijwilligersfuncties waarin hij zich nuttig kon maken voor de maatschappij. Zo kwam hij terecht bij destijds de Zorgimkerij, nu dagbesteding “aan de Notendijk” op Mariënwaerdt bij Beesd. Daar is hij nog steeds actief. Hij reed 10 jaar lang de Buurtbus. Hij ging zich inzetten voor Tafeltje-dek-je in Beesd – later Geldermalsen – en voor uitgiftepunt Geldermalsen van Voedselbank Rivierenland. Tevens was hij medewerker bij de werkgroep “Transport en logistiek” van de Rode Kruis Bloesemtocht. Stuk voor stuk vrijwilligers-activiteiten die aansloten bij zijn stressbestendigheid en opgedane deskundigheid.

Voor de Rode Kruis Bloesemtocht zorgde hij samen met zijn team dat alle benodigdheden – van lunchpakketten tot tenten – op tijd ter plekke waren.

Tafeltje-dek-je vereist goede coördinatie van levering door “De Wittenberg” in Haaften, waar de maaltijden worden samengesteld, en aflevering via de chauffeurs bij de ontvangers.

Voor de Voedselbank worden kratten met verpakte producten en fruit, groenten en vlees gekoeld vanuit Tiel naar Geldermalsen gebracht. Daar worden ze samengevoegd tot pakketten die klaar moeten zijn als de deelnemers ze komen halen.

Zijn vrijwilligerswerk geeft Arie veel voldoening. Hij deed kennis op van terreinen waar hij tot dan toe weinig van wist. Dat  leidde tot meer begrip. “Voor tafefeltje-dek-je deed ik weleens intake-gesprekken met mensen die jonger waren dan ik, maar geestelijk  of fysiek al beperkingen hadden. Dat was best confronterend.

Hij zou niemand willen oproepen om vrijwilligerswerk te gaan doen. “Het moet vanuit jezelf komen. Je moet je willen binden. De mensen moeten van je op aan kunnen. En, benadrukt hij, net als bij mij, moet je partner er 100% achter staan.”

 

Heb je vragen?

-
Ineke van Hazendonk
Secretariaat / Consulent vrijwilligers en participatie