“Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel bijzonder”

Henk Hoogakker (49) uit Deil is de rots in de branding van zijn vrouw Sonja. Tien jaar geleden gleed ze uit in de sneeuw. Een hersenkneuzing was het gevolg. Ze moest alles opnieuw leren. Tellen, lezen, schrijven. Jaren van intensieve revalidatie volgden. Twee jaar geleden raakten haar hersenen overbelast tijdens een opname in een revalidatiekliniek. Sindsdien zit ze in een rolstoel.

Twee destijds jonge kinderen, fulltime werken en voor het huishouden en je vrouw zorgen. Terwijl je samen moet wennen aan de nieuwe situatie. Niet mis. Henk: “Toen we trouwden wilde ik alles leren wat er in huis gedaan moest worden. Dat heeft me later geholpen. Daarnaast hebben we het getroffen met mijn werkgever, Greefa in Tricht. Een familiebedrijf dat aandacht voor het gezin heeft. Ik kreeg en krijg alle ruimte om de zorg voor Sonja goed te combineren met mijn werk.”

Denken in uitdagingen

Een traplift, een aangepaste badkamer, een goede rolstoel, een handbike. Er moest opeens veel geregeld worden. Henk: “Dat ging niet altijd even soepel. We voelden ons ook bezwaard om iets te vragen en wisten niks van voorzieningen in huis. We hebben inmiddels geleerd dat je verder moet zoeken als je niet verder komt.” Nu heeft Sonja een rolstoel waar ze zelf mee op pad kan. “Tijdens de rolstoelcursus (tip!) leerde ik niet te denken in obstakels, maar in uitdagingen.”

‘Had hem meer hulp gegund’

“Zonder hem hadden we het nooit gered”, zegt Sonja. “Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar het is heel bijzonder. Ik had hem zo gegund dat hij meer hulp had gekregen. Uit jezelf vraag je daar niet om. Ook dat een arts of Wmo-consulent hem had gezegd dat hij mantelzorger is, omdat je dat zelf niet zo beleeft en niet weet welke mogelijkheden er zijn qua ondersteuningen en hulpmiddelen. Een ervaringsdeskundige zou ook kunnen helpen als zoiets je als gezin overkomt. Je moet zoveel uitvinden.”

Ben je zelf ook mantelzorger?

Er zijn veel mogelijkheden voor hulp en ondersteuning, zodat je als mantelzorger goed voor je naaste en jezelf kunt blijven zorgen. Mantelzorgconsulent Anne van Steijn ondersteunt en adviseert je graag. >> Meer informatie

Dit verhaal is in december 2020 gepubliceerd in het mantelzorgmagazine ‘Onzichtbare helden’. Bekijk hier de digitale versie of neem contact met ons op voor een gedrukt exemplaar.

Meer informatie over mantelzorgondersteuning?

Anne van Steijn
Consulent mantelzorg