Terugblik Young Leaders kamp

Young Leaders
Sinds 2020 organiseert Welzijn West Betuwe de Young Leaders trainingen in het kader van maatschappelijke diensttijd. De training van 8 tot 10 bijeenkomsten is voor alle jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Ze worden tijdens de activiteiten uitgedaagd zich te verdiepen in hun eigen kwaliteiten en vaardigheden. Het ‘Young Leaders kamp’ van 24 tot en met 26 oktober 2022 vatte de Young Leaders training samen in drie actieve dagen waarin deelnemers in een minder schoolse omgeving hun kwaliteiten ontdekten.

Driedaags kamp
De groep bestond uit elf jongeren uit Geldermalsen, Buurmalsen en Beesd. De meesten waren afkomstig uit Oekraïne en Syrië; onder de deelnemers was ook één Nederlands meisje. Samen vormden ze al snel een team. De toekomstige Young Leaders gingen onder begeleiding van de buurtsportcoaches en sociaal werkers van Welzijn West Betuwe en Aarnoud Kouwenhoven van Adventure Base Camp aan de slag op het scoutingterrein in Geldermalsen.

Ontdek je kwaliteiten
Tijdens de interactieve trainingen stonden onder andere kwaliteiten, leiderschap, rolmodellen, het volgen van je eigen leerpad en groepsdruk centraal. Deze onderwerpen werden voornamelijk in spelvorm aangeboden. Zo moesten de jongeren proberen een bal tussen een begin- en eindpunt te brengen met behulp van een eigen gootje. Soms moest je de bal in balans houden om je groepsleden de tijd te geven de bal van jou te kunnen overpakken. Vervolgens leerde je de ander te vertrouwen: durf je de bal over te geven? Lukt het de ander dan wel de balans te bewaren? Tijdens een paardencoachingsessie werd dit vertrouwen nog verder uitgebouwd. Een rots- en watertraining van buurtsportcoach Koos Vink leerde de deelnemers hoe je op verschillende manieren in een situatie kunt reageren en hoe dit je sociale weerbaarheid beïnvloed. Sta je vast als een rots, of beweeg je als het water mee?

Een geslaagd kamp
Tussen de trainingen door werd er samen gekookt en was er een gezamenlijk kampvuur. Er ontstonden al snel vriendschappen tussen de jongeren, van wie sommigen nog maar kort in Nederland waren. Het eerste Young Leaders kamp werd afgesloten met een feestelijke ceremonie waarin nog eens benoemd werd wat iedere deelnemer tijdens het kamp bereikte. De deelnemers presenteerden hun eigen culturele achtergrond en namen vol trots hun deelnamecertificaat in ontvangst. Ze werden hierbij lovend toegesproken door sociaal werker Els de Vries en Aarnoud Kouwenhoven.

Ook na het kamp hielden de deelnemers onderling contact. Hiermee is het Young Leaders kamp van grote waarde. De jongeren hebben hun kwaliteiten leren kennen en waren stuk voor stuk positief over hun deelname.