Week van de Mantelzorg

Van 4 t/m 10 november 2019 hield Welzijn West Betuwe de Week van de Mantelzorg in de gemeente West Betuwe. De week staat ieder jaar volledig in het teken van mantelzorg. In de gehele gemeente zijn mantelzorgers extra in het zonnetje gezet, in het bijzonder op de Dag van de Mantelzorg!

Thee met B&W was de aftrap van de Week van de Mantelzorg in dorpshuis de Betuwe Poort in Rhenoy. Zes mantelzorgers uit West Betuwe zijn uitgenodigd om aan te schuiven en hun ervaringen te delen met burgemeester Keereweer en wethouder van Maanen. Uiteraard zat de consulent mantelzorg van Welzijn West Betuwe ook aan tafel om mee te praten over mantelzorg. Tijdens de high tea was er ruimte voor ieders verhaal en was er veel herkenning. Waar zijn zij als mantelzorger dagelijks mee bezig? Hoe houden ze alle ballen in de lucht? Wat kan helpen om de taken als mantelzorger te verlichten? Burgemeester Keereweer is onder de indruk van de verhalen: “Mantelzorgers doen goed werk. Veel mensen zijn afhankelijk van mantelzorgers, misschien zelfs zonder het door te hebben. Daarom is deze week ook zo belangrijk. Mantelzorgers staan in het zonnetje. En dat hebben ze verdient. Dat bleek maar weer uit de verhalen die ze vandaag vertelden. Ik ben zwaar onder de indruk.”

Feel good verrassingsfilm

In het Stroomhuis in Neerijnen hebben ruim 45 mantelzorgers heerlijk genoten van de feel good verrassingsfilm ‘The Leisure Seeker’. Een indrukwekkend verhaal met veel humor waarin Ella en John beiden de zeventig al gepasseerd zijn en worden geleefd door hun dokters en kinderen. Daar hebben ze op een gegeven moment zo genoeg van dat ze hun oude camper pakken, The Leisure Seeker, en beginnen aan een tocht dwars door Amerika.

Netwerkbijeenkomst

Ook is er in samenwerking met Netwerk Geriatrie West Betuwe een netwerkbijeenkomst gehouden in Haaften. Hier hebben we met zo’n 35 professionals het onderwerp ‘respijtzorg, lokaal georganiseerd’ behandelt. Mantelzorgers zorgen soms 24 uur per dag en jarenlang voor hun naaste. Om dat vol te kunnen houden, is het belangrijk om af en toe even vrijaf te nemen van de zorg. Maar dat is alleen mogelijk als zij die zorg op een verantwoorde manier kunnen overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Het is een belangrijk middel om overbelasting te voorkomen. Welke mogelijkheden zijn er in West Betuwe? Tijdens een interactieve bijeenkomst met de professionals is een inventarisatie gedaan naar de
vormen de zorg die reeds georganiseerd zijn, de financiering en de wijze van aanvraag en inzet is besproken. Ook is gekeken naar de wensen en behoeften van aanbieders en verwijzers.

Dag van de Mantelzorg

De week werd beëindigd met een feestelijke Dag van de Mantelzorg in De Pluk in Geldermalsen, die door zo’n 300 mantelzorgers is bezocht. Op deze dag stond ontmoeting en ontspanning centraal. Er waren workshops mindfulness, houten kistjes maken, vilten en batikken met lijm. Je kon genieten van een ontspannende stoelmassage, van lekkere hapjes en drankjes en ondertussen gezellig zitten, mensen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Het koor ’t Losbandig Systeem uit Buurmalsen met 45 mannen en vrouwen bracht een uitgebreid Nederlandstalig repertoire vol meezingers en smartlappen ten gehore.
Ook hebben veel mantelzorgers in De Pluk het Mantelzorgcompliment opgehaald. Heb je nog geen mantelzorgcompliment aangevraagd? Dan kan dit nog t/m 31 december 2019 via deze link.

Al met al zijn heel veel mantelzorgers uit onze gemeente weer in het zonnetje gezet in de hoop dat zij hun zware maar dankbare taak weer een poosje zullen uitvoeren.

Meer informatie?

Anne van Steijn
Consulent mantelzorg
Linda Maaskant
Projectleider/cultuurmakelaar