Home » Nieuws » Volwassenen » Terugblik Week van de Mantelzorg

Veel aandacht voor mantelzorg én mantelzorgers

Van 5 t/m 10 november vond voor de derde keer de Week van de Mantelzorg plaats in de drie gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. Opnieuw een heel geslaagde week met veel aandacht voor mantelzorg en mantelzorgers. Een terugblik.

Burgemeestersbrunch in kasteel Ophemert
Maandag 5 november begon de Week van de Mantelzorg 2018 met een burgemeestersbrunch in kasteel Ophemert. Burgemeester Harry de Vries van de gemeente Neerijnen was gastheer. Samen met zijn collega burgemeesters Jeroen Staatsen  (gemeente Geldermalsen) en Loes van Ruijven (gemeente Lingewaal) ging hij in gesprek met zes daartoe uitgenodigde mantelzorgers en de drie mantelzorgconsulenten van Welzijn West Betuwe. De burgemeesters raakten zeer onder de indruk te horen wat het betekent mantelzorger te zijn en hoeveel impact dat op je leven kan hebben.

Werkende mantelzorgers en de rol van werkgevers
Wethouder Ton van Maanen (gemeente Geldermalsen) heeft op dinsdag 6 november de eerste toolkit ´Werk en Mantelzorg’ overhandigd aan Bron Groenvoorziening. De toolkit is ontwikkeld door Welzijn West Betuwe. Het is een handreiking om mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid te (gaan) voeren en is naar ruim 200 bedrijven in de toekomstige gemeente West Betuwe verzonden.

Jonge mantelzorgers
Tijdens de Week van de Mantelzorg zijn er op diverse basisscholen gastlessen gegeven over jonge mantelzorgers. Doel van de lessen was de kinderen, maar ook de docenten, bewust te maken wat het betekent om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn.

Documentaire ‘De Lengte van Liefde’
Dinsdagavond 6 november werd in de Pluk in Geldermalsen de documentaire “De lengte van liefde” vertoond.  Deze documentaire gaat over Jasmijn (21) die twee jaar geleden op vakantie plotseling een hersenbloeding kreeg. Eenmaal thuis veranderde alles, niet alleen voor Jasmijn, maar ook voor haar ouders en twee jongere broers.
Na afloop vond een aangrijpend nagesprek plaats met filmmaker Anna Peeters en de bezoekers o.l.v. Ezra van Zadelhoff. Vragen over herkenning, de mooie kanten van mantelzorg en de intensiviteit van de mantelzorg kwamen voorbij.

Dag van de Mantelzorg in Haaften
Donderdag 8 november werd de Dag van de Mantelzorg in zorgcentrum de Wittenberg in Haaften gehouden voor mantelzorgers van Neerijnen. Burgemeester Harry de Vries reikte het eerste mantelzorgcompliment 2018 van de gemeente Neerijnen uit. Het was een gezellige middag met een High tea, stoelmassage en een kaarslichtje maken. Tevens werd de nieuwe pooltafel van de Wittenberg in gebruik genomen.

Boottocht zaterdag 10 november
Met het oog op de nieuwe gemeente West Betuwe is zaterdag 10 november voor het eerst één gezamenlijke Dag van de Mantelzorg gehouden voor alle mantelzorgers van Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.  Bijna 200 mantelzorgers zijn verwend met een boottocht inclusief uitgebreide lunch over de Linge. Voor wie dat wilde reden touringcarbussen vanaf aangegeven opstapplaatsen in heel West Betuwe naar de haven in Leerdam. Daarvandaan vertrokken om 12 uur twee volle boten. Deelnemende mantelzorgers waren heel erg enthousiast.

Verras de mantelzorger!
Om het landelijke thema ‘Verras de mantelzorger!’ dit jaar invulling te geven heeft Welzijn West Betuwe een kaartenactie op touw gezet. Inwoners konden iemand in hun omgeving een gratis presentje laten toesturen als blijk van waardering. Bijna 500 presentjes met een persoonlijke boodschap zijn in de Week van de Mantelzorg verzonden naar de aangemelde mantelzorgers uit West Betuwe.

Al met al een heel geslaagde week waarin we als Welzijn West Betuwe veel aandacht hebben weten te genereren voor mantelzorg en mantelzorgers.