Supervrijwilligers maken het verschil

Op 7 december viert Nederland Nationale Vrijwilligersdag. Ook in de gemeente West Betuwe hebben organisaties deze dag extra aandacht voor hun vrijwilligers. In de Pluk in Geldermalsen werden door inwoners en organisaties opgegeven supervrijwilligers feestelijk ontvangen en in het zonnetje gezet.

In de gemeente West Betuwe zijn veel vrijwilligers actief. Sommige hiervan zijn aangesloten bij organisaties, anderen werken vanuit eigen initiatief. Via een oproep op sociale media, de website en een advertentie in het Kontakt riep Welzijn West Betuwe organisaties en inwoners van West Betuwe op hun ‘supervrijwilligers’ te nomineren. Uit de tientallen aanmeldingen blijkt hoe divers vrijwilligerswerk is. De een zet zich al jaren wekelijks in voor het dorpshuis; een ander houdt de sportvelden netjes. De uiteenlopende aanmeldingen vertellen verder over het organiseren van rondleidingen, vrijwilligers die ondersteunen bij ziekenhuisbezoeken of die zwerfafval opruimen in hun buurt. Stuk voor stuk dragen deze supervrijwilligers bij aan de leefbaarheid in de gemeente. Zij maken het verschil.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in De Pluk sprak directeur-bestuurder Marco van Westerlaak namens Wethouder van Stappershoef de genomineerde supervrijwilligers persoonlijk toe:

Scholen, dorpshuizen, verenigingen, sportclubs, bibliotheken, kernagendagroepen, eettafels: alles draait op vrijwilligers. Zij zetten zich belangeloos in om anderen te helpen en houden zo West Betuwe leefbaar. Dat is heel bijzonder en ontzettend hard nodig.

Ook vertelde Marco dat de rest van de wereld hun vrijwilligers op een andere dag in het zonnetje zet, namelijk op 5 december. Omdat we dan in Nederland al andere bezigheden hebben is Nationale Vrijwilligersdag in ons land verschoven.

Alle supervrijwilligers ontvingen onder luid applaus een chocoladehart en een bos bloemen voor hun inzet. Tussen de bloemen vonden zij een persoonlijk kaartje van de persoon die hen opgegeven had als ‘supervrijwilliger’. Tijdens de gezellige middag mochten een hapje en een drankje natuurlijk niet ontbreken. Bovendien bleef iedereen na het ontvangen van het bedankje nog even napraten. Het werd een mooie middag waarbij nog eens onderstreept werd hoe belangrijk vrijwilligerswerk in de gemeente is en wat het voor velen betekent. In De Pluk zat een diverse groep mensen die ondanks hun verschillen een ding gemeen hadden: ze zijn allemaal vrijwilliger voor een zaak die zij belangrijk vinden.

De gemeente West Betuwe en Welzijn West Betuwe bedanken alle vrijwilligers die zich inzetten voor de leefbaarheid in onze gemeente.

Meer informatie?

Sandra de Kock
Algemeen coördinator