Steunouders staan naast jou en je kind

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Soms kun je daar als ouder wel wat helpende handen bij gebruiken. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers met een groot hart voor kinderen en ouders. Een gezin, een echtpaar (jong of oud) of iemand die alleen woont met ruimte in huis, leven en hart. Eén of twee dagdelen per week bieden ze een gastvrij thuis aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

Voor wie?

Je wil het liefste zelf voor je kind zorgen maar soms is dat lastig. Dan kun je wel wat extra hulp gebruiken. Bijvoorbeeld als het zorgen voor je kind(eren) je even teveel is of als je zelf geen mensen kent waarop je kunt terugvallen.

Hoe?

Je spreekt af dat je kind een of twee keer per week naar de steunouder gaat. We zoeken iemand dicht bij jou in de buurt. Om te beginnen voor drie maanden, maar vaak ook langer. Altijd in overleg met jou. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we met een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.
De meeste kinderen vinden het leuk extra aandacht te krijgen en nieuwe ervaringen op te doen en genieten van hun uitjes naar de steunouder. En als ouder kun je de zorg voor je kind een beetje delen met iemand anders en sta je er minder alleen voor.

Praktisch?

Steunouder is vrijwillig en gratis. Je maakt samen met de steunouder en de organisatie die de steunouder begeleidt afspraken. Bijvoorbeeld over het halen en brengen en wat je kind meeneemt.

De veiligheid van jouw kind is ook voor ons belangrijk! Steunouders krijgen daarom allemaal een uitgebreide screening. Ze moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en zijn verplicht onze training te volgen.

Meer informatie

Martine Bronk
Sociaal werker

Steunouder worden?

It takes a village to raise a child is niet voor niets een beroemde uitspraak geworden. Voor alle ouders is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Steunouders zijn volwassen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Zo geven ze gezinnen een steuntje in de rug.

Jouw hulp als steunouder helpt te voorkomen dat problemen in gezinnen ontstaan of verergeren. Je biedt een kind een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee geef je ouders ruimte om op adem te komen en het is fijn om te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken door heel praktisch een dagdeel per week een gastvrij thuis te bieden aan een of meer kinderen? Meld je dan aan als vrijwillige steunouder!