“Samen naar de Action, dat vond hij geweldig”

Debby den Besten (36) is mantelzorger voor haar vader. Op zijn 58e kreeg hij de diagnose Alzheimer dementie. Inmiddels is hij 64 en woont hij niet meer thuis, maar hun innige, liefdevolle band is onverwoestbaar.

Debby is getrouwd en heeft twee kinderen: Isa (9) en Dex (7). Een aantal jaar geleden zijn ze terug naar Spijk verhuisd, tegenover haar ouderlijk huis. Een gouden greep. “We aten samen zodat mijn moeder niet meer hoefde te koken. Op de dagen dat ik niet hoefde te werken, kwam papa altijd bij mij. Samen naar de Action of de Ikea, dat vond hij geweldig. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Het is hard als je telkens zulke fijne momenten kwijtraakt, maar je blijft eruit halen wat erin zit.”

Debby’s missie

“Ik werk in de verzekeringen, gericht op verzuim en arbeidsongeschiktheid. Toen kwam het opeens heel dichtbij, papa was kostwinner. Ik ben meteen een vervroegd IVA-traject* gestart bij UWV, zodat mijn moeder zeker was van inkomen en mijn vader niet belast zou worden met re-integratietrajecten. Artsen vertellen niet graag aan de voorkant hoe slecht het gaat worden, terwijl je die informatie wel nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen. Dat is echt mijn missie, dat men zich daar bewust van wordt. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent en wees altijd voorbereid op de volgende stap. Het Alzheimercentrum van het VUMC heeft ons gezin hierbij enorm geholpen.”

Fijn netwerk

“We waarderen elke dag wat we hebben. Dat geeft kracht. Kijken naar wat je verloren hebt vreet energie. We hebben ook een fijn netwerk om ons heen. Collega’s, buren, het raakt iedereen. Het is prettig als iemand vraagt hoe het gaat en herinneringen deelt over je vader. In het begin kwamen mensen niet meer bij mijn moeder, vanuit ongemakkelijkheid misschien. Maar zij had het zwaarder dan mijn vader. Haar wereld werd klein. Toen is ze zelf maar mensen uit gaan nodigen, dat hielp.”

Herken je je in het verhaal van Debby en loop je tegen dezelfde zaken aan?

Debby helpt lotgenoten graag verder vanuit haar kennis en ervaring. Neem contact op met de consulent mantelzorg voor de contactgegevens van Debby.

 

* Inkomensvoorziening Volledig duurzaam Arbeidsongeschikten

Dit verhaal is in december 2020 gepubliceerd in het mantelzorgmagazine ‘Onzichtbare helden’. Bekijk hier de digitale versie of neem contact met ons op voor een gedrukt exemplaar.

Meer informatie over mantelzorgondersteuning?

Anne van Steijn
Consulent mantelzorg