ParticiHrusha; jongeren voor Oekraïne

De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Ook jongeren in West Betuwe zijn aangeslagen. Ze willen graag iets bijdragen. Jongeren willen helpen en hebben ook vragen. Wat zijn gevolgen van de oorlog op onze samenleving? Jongeren willen niet alleen praten ze willen ook in actie komen. Om jongeren te ondersteunen is het project ParticiHrusha in het leven geroepen: een woordspeling op ParticiPeer (‘hrusha’ is het Oekraïense woord voor ‘peer’) waarbij meer dan 100 jongeren activiteiten voor leeftijdsgenoten organiseerden om ontmoeten na periode van lockdown te stimuleren.

Welzijn West Betuwe geeft jongeren uit de gemeente budget en richting om ideeën die zij hebben om de Oekraïense gemeenschap in West Betuwe te ondersteunen, om te zetten in acties. Ook jongeren die activiteiten opzetten gericht op de impact die de oorlog op onze samenleving heeft kunnen op ondersteuning rekenen. De groep jongeren kan bijvoorbeeld bestaan uit het team van een lokale sportclub, jongerenafdeling van de kerk, maar ook een vriendengroep uit de buurt.

Met PartciHrusha gaan jongeren samen aan de slag om een activiteit te organiseren. Een groep bestaat uit minimaal vijf jongeren tussen de 14 en 27 jaar oud. De activiteit moet plaatsvinden in de gemeente West Betuwe én plaatsvinden voor 11 oktober 2022.

Wat is er allemaal mogelijk? Een bingo om geld op te halen voor Oekraïne, ontmoeting organiseren tussen jongeren, als groep buddy worden voor Oekraïense jongeren die bij gastgezinnen wonen of misschien wel een debatwedstrijd organiseren over oorlog of vrijheid.

Wat is een plan zonder budget? Om de jongeren op weg te helpen heeft Welzijn West Betuwe een budget beschikbaar van €750,- (bij een groep van vijf jongeren) tot €1000,- (als de groep tien deelnemers heeft). We beginnen met een brainstorm bij jouw club of bijvoorbeeld in het dorpshuis. Bij de tweede bijeenkomst zetten we het ontstane idee om in actie. Wanneer gaat het gebeuren, wat moeten we nog regelen en wie gaat wat doen, komen jullie uit met budget? Daarna gaan jullie zelfstandig aan de slag met de verdere voorbereiding en de uitvoering. Tijdens de activiteit maken jullie een foto ten behoeve van de verantwoording van het project.

Neem voor beschikbaar budget en inplannen contact op met José van Daal.

Vertaling van flyer ParticiГруша

 

Meer informatie: