Iedereen doet mee

Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds de grote vrijwilligersactie NL Doet. NLdoet zet vrijwillige inzet in de schijnwerpers en activeert door een publiekscampagne zoveel mogelijk Nederlanders om een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren wat dit met je doet.

In West Betuwe hebben meer dan 40 initiatieven zich aangemeld. Speeltuinen, dorpshuizen, woonzorggroepen, musea en sportverenigingen: overal gingen vrijwilligers aan de slag op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart 2023. Vrijwilliger zijn onmisbaar voor de leefbaarheid in de kernen van West Betuwe. De wethouders en gebiedsmakelaars van de gemeente West Betuwe gingen er samen met de medewerkers van Welzijn West Betuwe op uit.  Waar mogelijk hebben zij de handen uit de mouwen gestoken en een saptap met Betuws eappelsap achtergelaten voor de hardwerkende vrijwilligers.

Door weer en wind

Er waren veel buitenactiviteiten gepland tijdens NLdoet. Het opknappen van de speeltuin, het opfrissen van de buitenmeubels… Het weerbeeld van vrijdag werd getekend door sneeuw en kou. Enkele initiatieven hebben daarom gekozen voor een andere datum of hebben werkzaamheden naar binnen verplaatst. Op zaterdag liet de zon zich een stuk meer zien, wat de buitenwerkzaamheden in ieder geval veel aangenamer maakte.

Tien jaar vrijwilligerswerk

NLdoet is een mooie gelegenheid om kennis te maken met vrijwilligerswerk. Als je nieuw bent in de gemeente kan je op een laagdrempelige manier proeven van vrijwilligerswerk bij initiatieven bij jou in de buurt. Ook wie in het dagelijks leven weinig tijd heeft, kan zich jaarlijks inzetten tijdens NLdoet. Er is ook een grote groep terugkerende vrijwilligers: mensen die zich het hele jaar door inzetten, of die jaarlijks tijdens NLdoet de handen uit de mouwen steken. Bij Wittenbergzorg te Haaften zijn drie deelnemers in het zonnetje gezet die maar liefst voor de tiende keer deelnamen.

We kijken terug op twee mooie dagen waarin West Betuwe weer een stukje mooier geworden is.

Meer informatie?

Sandra de Kock
Algemeen coördinator