Home » Jeugd » Hulp bij opgroeien

Hulp bij opgroeien

Bij het opvoeden van kinderen kom je van alles tegen. Welzijn West Betuwe heeft verschillende ondersteuningsmogelijkheden in hulp bij opgroeien. Twijfel niet en neem gerust contact op voor meer informatie.

Jeugdconsulent

Bij Welzijn West Betuwe kun je terecht voor een jeugdconsulent. Een jeugdconsulent is iemand die je graag helpt bij opvoedingsvragen, het opgroeien van kinderen, en vragen rondom hulp en ondersteuning. Met een brede kennis van het jeugdnetwerk kan de consulent je doorsturen naar de juiste persoon.

Voor meer informatie:

Willemien van Beekhuizen
Cultuurcoach

Jeugdfondsen

In de gemeente West Betuwe zijn een Jeugdfonds sport & cultuur en een Jeugdzwemfonds actief. Deze fondsen maken het mogelijk dat ook kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen kunnen sporten bij een vereniging, zwemmen of aan cultuur kunnen doen.

> Meer informatie

 

Jonge mantelzorger

Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Denk voorbeeld aan jongeren die thuis vaak mee moeten helpen in het huishouden omdat hun vader of moeder dit niet meer kan. Kinderen van ouders die kampen met verslavingsproblemen of depressie. Zonen en dochters van een ouder met kanker. Broertjes of zusjes van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. Kinderen die met hun zorgbehoevende opa of oma in huis wonen. Het zijn allemaal jonge mantelzorgers. Eén op de vier jongeren tot 25 jaar groeit op met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Dikke kans dus dat je een jonge mantelzorger kent, of dat je er een bent.

Ben je een jonge mantelzorger?

Het zorgen voor je familielid geeft je vast een fijn gevoel. Je doet het uit liefde en misschien ook een soort vanzelfsprekendheid. Maar soms kan het allemaal iets teveel worden. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Een paar tips speciaal voor jou:

  • Praten lucht op. Deel je zorg met iemand die je vertrouwt. Je zult zien, het lucht op.
  • Heb je vragen over de ziekte of handicap? Zoek informatie en stel je vraag aan een arts of verpleegkundige, of aan je familieleden. Soms maak je je onnodig zorgen en kan een antwoord je geruststellen.
  • Vertel je coach of leraar over je thuissituatie. Bespreek op school of bij je sportvereniging wat je thuis meemaakt. Er is dan meer begrip als je aandacht af en toe niet bij de les is.
  • Doe leuke dingen! Blijf sporten en met vrienden afspreken. Tijd voor jezelf is ook heel belangrijk! Bovendien heb je wat afleiding en kun je je hart luchten als je dit wilt.

Voor meer informatie of extra hulp:

Anne van Steijn
Consulent Mantelzorg
Babs Bergs
Consulent Ouderen