Home » Jeugd » Mantelzorg

Jonge mantelzorger

Wanneer ben je een jonge mantelzorger? Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren t/m 24 jaar die opgroeien met een familielid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Denk bijvoorbeeld aan jongeren die thuis vaak mee moeten helpen in het huishouden omdat hun vader of moeder chronisch ziek is; kinderen van ouders die kampen met verslavingsproblemen of depressie.; zonen en dochters van een ouder met kanker; broertjes of zusjes van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking of kinderen die met hun zorgbehoevende opa of oma in huis wonen. Het zijn allemaal jonge mantelzorgers. Eén op de vier jongeren tot 25 jaar groeit op met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Dikke kans dus dat je een jonge mantelzorger kent, of dat je er één bent.

Ben je een jonge mantelzorger?

Het zorgen voor je familielid geeft je vast een fijn gevoel. Je doet het uit liefde en waarschijnlijk is dit voor jou vanzelfsprekend, maar soms kan het allemaal iets teveel worden of maak je je zorgen over de situatie. Het is daarom belangrijk om ook goed voor jezelf te zorgen. Een paar tips speciaal voor jou:

  • Praten lucht op. Deel je zorg met iemand die je vertrouwt. Je zult zien, het lucht op.
  • Heb je vragen over de ziekte of handicap? Zoek informatie en stel je vraag aan een arts of verpleegkundige, of aan je familieleden. Soms maak je je onnodig zorgen en kan een antwoord je geruststellen.
  • Vertel je coach of leraar over je thuissituatie. Bespreek op school of bij je sportvereniging wat je thuis meemaakt. Er is dan meer begrip als je aandacht af en toe niet bij de les is.
  • Doe leuke dingen! Blijf sporten en met vrienden afspreken. Tijd voor jezelf is ook heel belangrijk! Bovendien heb je wat afleiding en kun je je hart luchten als je dit wilt.

Voor meer informatie of extra hulp:

Anne van Steijn
Consulent Mantelzorg