Home » Nieuws » Senioren » Goed voorbereid op gezond ouder worden

Goed voorbereid op gezond ouder worden

Wat doet u om vitaal te blijven? Gezondheid is voor veel mensen belangrijk. Gelukkig voelen veel mensen zich ook gezond! Wat gezondheid is en wat het voor je betekent, is heel persoonlijk en verschilt per persoon. 

West Betuwe – Uit onderzoek blijkt dat gezondheid uit veel onderdelen bestaat. Zoals gezond eten en drinken, voldoende bewegen, meedoen, een doel hebben, goed ‘in je vel’ zitten en goed slapen. Gezond ouder worden gaat hierover. Denk bijvoorbeeld aan zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Soms met wat aanpassingen, of extra hulp. Of een plek hebben waar je samen met anderen een warme maaltijd kunt eten of een activiteit kunt doen.

Checklist
In West Betuwe werkt een aantal organisaties en hulpverleners samen aan Gezond Ouder Worden. Ze stimuleren bewegen en vitaliteit, het voorkómen van vallen en ze geven advies of hulp bij het zelfstandig blijven. De organisaties hebben dit jaar een checklist gemaakt. “Deze checklist is een hulpmiddel om na te gaan wat je kunt doen aan je eigen vitaliteit en het voorkomen van bijvoorbeeld valproblemen. En het laat zien welke ondersteuning mogelijk is als dat nodig is”, aldus projectleider en gezondheidsmakelaar Maaike Geertzen van GGD Gelderland-Zuid.

In beweging blijven
Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen bij het ouder worden. Bijvoorbeeld door goed te letten op voeding, ogen, medicatie ,schoeisel en de inrichting van je huis. En door iedere dag in beweging te blijven. Door te bewegen voel je je niet alleen fitter. Het maakt ook het risico op een valongeval kleiner. Maaike: “We zien dat steeds meer ouderen vallen. Gemiddeld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval. Bewegen helpt bij het voorkomen van vallen. Het vertraagt botontkalking, het maakt je leniger en helpt om de conditie op peil te houden. Ook je brein blijft fitter. Bewegen kan je samen met anderen doen, wat het vaak gezelliger maakt. Iedere dag minimaal 30 minuten een wandeling, dat zou iedereen moeten doen!”.

Beweegcursus In Balans
Speciaal voor inwoners (vanaf ca 65 jaar) die meer willen bewegen maar angst hebben om te vallen, is er de cursus In Balans. De cursus vindt plaats bij Procare Fysiotherapie in Herwijnen (start vrijdag 30 oktober) en bij Fysioteam ART in Geldermalsen (start dinsdag 6 november). Aanmelden kan vanaf heden. De praktijk geeft graag informatie over de inhoud van de cursus, de kosten en andere voorwaarden. De contactgegevens staan op de checklist.

Meer informatie
De checklist, die bij deze editie van het weekblad zit, geeft informatie over organisaties waar je naar toe kunt. Andere organisaties in West Betuwe vind je op de sociale kaart: https://www.socialekaart.westbetuwe.nl/is/agenda. Meer tips en informatie over Gezond Ouder Worden staan op www.gezondouderworden-gelderlandzuid.nl

Lees hier de flyer valpreventie

Bron: GGD Gelderland-Zuid