Home » Nieuws » Senioren » Geheugenkisten in gebruik genomen

Eerste geheugenkist overhandigt door wethouder

Afgelopen zomer is het idee ontstaan voor de geheugenkisten.  Door met een aantal mensen de behoefte in kaart te brengen is het concept voor de geheugenkisten ontstaan.
Inmiddels lag er ook het verzoek van de Lionsclub Geldermalsen om na te denken over een passend, duurzaam doel waar de oudere mens bij betrokken was. De jaarlijkse Wine en Dine avond was in aantocht en daar hoort een passend doel bij, wat gevonden is in de geheugenkisten. Maar liefst € 2500,00 is geschonken door de Lionsclub Geldermalsen om de geheugenkisten te gaan realiseren.

De geheugenkisten zijn bedoeld voor gebruik in de woon-zorgcentra, maar ook voor bewoners in de omgeving, die een naaste met dementie verzorgen. De materialen in de geheugenkisten zijn dusdanig, dat op eenvoudige wijze prikkeling van de mens met dementie mogelijk is. Op deze manier komt bijvoorbeeld beweging of een gesprek over vroeger op gang. Ook achtergrond informatie over dementie zal beschikbaar zijn in de geheugenkisten. De vier geheugenkisten hebben alle vier een ander thema meegekregen. ‘Creatief aan de slag’, ’terug naar de natuur’, ‘geheugenschat’ en ‘kom in beweging’, die vandaag in gebruik genomen is.

Deze vier geheugenkisten gaan iedere drie maanden rouleren tussen de vier woon-zorgcentra. De geheugenkisten zijn een samenwerking tussen zorgcentra Wittenbergzorg, Avondlicht, Bloementuin, Ravestein en Welzijn West Betuwe.

Wethouder Ton  van Maanen heeft symbolisch de sleutel overhandigend aan Jannie Niehof van WZC Ravestein om daarmee de eerste van de reeks geheugenkisten in gebruik te gaan nemen.