eventHome » Evenementen » Scholen » Zuivelboerderij Noordam, Hellouw

Zuivelboerderij Noordam, Hellouw

Zuivelboerderij Noordam, Hellouw

Eind jaren ’70 is het familiemelkveebedrijf door de familie Noordam in Hellouw gevestigd. De broers Peter en Johan, runnen met hun echtgenotes Ariët en Ivonne en zoon Luuk dit bedrijf. Sinds eind jaren ’80 worden er op de boerderij zuivelproducten bereid en is er een boerderijwinkel. Naast de 400 melkkoeien en nog eens 300 stuks jongvee, hebben ze gras, maïs en tarwe.

Het grootste deel van de geproduceerde melk wordt op het eigen bedrijf verwerkt. 80% van de kaas die afkomstig is, gaat naar de handel. Het overige deel verkoopt zijzelf in hun winkel op de boerderij. Hier verkopen ze o.a. ook hun zelfgemaakte zuivelproducten, zoals karnemelk, roomboter, diverse soorten yoghurt, vla, kwark, slagroom en advocaat.
In 2011, 2016 en 2018 wonnen ze De Gouden Kaasplak trofee ‘Boerenkaas Cum Laude’ voor de allerlekkerste Boerenkaas van Nederland. Daar zijn ze natuurlijk wel trots op.

Op het bedrijf kun je leren hoe een kalf een koe wordt, wat en hoeveel koeien eten, hoe ze gemolken worden, hoe de melk naar de fabriek gaat en wat je zoal van melk kunt maken. Ze kunnen ook laten zien hoe je kaas maakt. Dat doen ze op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag, vaak meerdere keren per dag. Natuurlijk kun je bij hen ook de melkproducten proeven tijdens de les, zoals karnemelk, melk, yoghurt, kaas enz.. Jaarrond worden er kalfjes geboren die je kunt aaien en je mag ook helpen voeren.

Op het bedrijf is ook veel techniek aanwezig. Ze hebben een melkcarrousel waarbij de koe na een rondje ronddraaien gemolken is, ze doen aan warmteterugwinning en bewerken het land met een trekker met GPS. De trekker kan dan zelf rijden en herstellen. Op het dak van alle stallen zonnepanelen, dus ook over duurzaamheid kunnen we veel vertellen.
Ook is er een natuurvriendelijke oever en zijn sloten voor natuuronderzoek vlakbij. Naast koeien hebben ze ook schapen. Ze hebben een divers bedrijf met veel kijk-, geloofs- en leermogelijkheden, die ze graag willen dat jullie willen zien!

Opgeven

Dit evenement is volgeboekt.