eventHome » Evenementen » Scholen » Kinderboekenweek 2020

Kinderboekenweek 2020

Kinderboekenweek 2020

Algemene informatie
In het kader van het thema van de Kinderboekenweek ‘En Toen…’ heb je als school keuze uit twee sprekers die komen vertellen over oorlog & vrede bij groep 7 en/of 8. Dit evenement is alleen te boeken door leerkrachten van groep 7 en/of 8 van scholen uit gemeente West Betuwe en vindt plaats op je eigen school. Daarnaast is het prettig als groepen samengevoegd kunnen worden in een grotere ruimte. Je hoeft dan als school bijvoorbeeld niet twee keer te boeken, maar één keer voor groep 7 en groep 8 samen.
Mocht je je niet meer kunnen aanmelden voor aanbod 1 en/of 2, dan betekent dit dat het evenement al volgeboekt is. Voor aanbod 1 is er geen extra aanbod mogelijk tijdens of rondom de Kinderboekenweek.

Aanbod 1: Veteraan Marco Viveen
Oorlogsveteraan Marco Viveen (59) komt in de klas vertellen over oorlog en vrede. Oorlogen uit het verleden komen aan bod maar ook zijn eigen ervaringen als soldaat in een oorlogssituatie. Gelukkig leven in Nederland in vrede. Dat is vanzelfsprekend. Maar waarom is vrede eigenlijk zo belangrijk? Veteraan Marco komt het allemaal vertellen in de klas.
Na het verhaal van de veteraan is er ook nog een discussieprogramma beschikbaar. Kinderen kunnen dan discussiëren over wat ze zouden doen als hun vader PTSS heeft.
Lesduur: 90 – 120 minuten
Beschikbare lestijd: 10:30 – 12:00/12.30 uur
Beschikbare data: wo. 30 sept., do. 1 okt., vr. 2 okt. ma. 5 okt., wo. 7 okt., do. 8 okt., vr. 9 okt., wo. 14 okt., do. 15 okt., vr. 16 okt.
Benodigdheden: Digibord met geluid.
Verdere  bijzonderheden: Hoeveelheid kinderen maakt niet zoveel uit. Wel wil Marco van tevoren even contact met de school om te peilen hoe de school erin staat en of er kinderen zijn die gevoelig hiervoor zouden kunnen zijn. Ter voorbereiding zou er les gegeven kunnen worden uit het boekje ‘Denkboek 2020’, van het comité 4 en 5 mei. Meer informatie: https://www.4en5mei.nl/media/documenten/denkboek_nl_2020_web.pdf.

Aanbod 2: Emile Smith, Stichting Betuws Oorlogsverleden
Emile Smith, van de Stichting Betuws Oorlogsverleden (SBOV) schets met behulp van een powerpoint-presentatie verschillende waargebeurde situaties uit de Tweede Wereldoorlog of vlak daarna. Het zijn stuk voor stuk situaties waarin kinderen centraal staan en hoe zij de oorlog beleven. Over de dreiging, het onderduiken, het verzet, over goed en fout, over oudjaarsavond, over afscheid, over vrede. Beoordeling van de verwerkingsopdrachten is aan de school. Er bestaat hierin niet een kwalificatie als ‘goed’ of ‘fout’. Het zijn inlevingsopdrachten.
Lesduur: Ongeveer 60 minuten
Beschikbare lestijd: zowel ’s ochtends als ’s middags, tijden in overleg
Beschikbare data: woensdag 30 september t/m vrijdag 9 oktober m.u.v. 2 oktober,  eventueel ook andere data. Dit alles in overleg.
Benodigdheden: Digibord met geluid.
Verdere  bijzonderheden: Emile Smith is afhankelijk van het Openbaar Vervoer. Hij zal zelf vanuit zijn woonplaats Tiel naar Station Geldemalsen reizen. Van de school wordt gevraagd om Emile bij het Station op te halen en na de les daar weer wordt afgezet. Mocht dit voor de school lastig zijn, neem dan contact op met de cultuurcoaches van Welzijn West Betuwe. De school kan het boekje voor intern gebruik vermenigvuldigen. Dat wordt niet gedaan door de SBOV. De stichting heeft een bannerexpositie van twaalf banners over het laatste oorlogsjaar beschikbaar. In overleg kan deze enige tijd op de school worden geplaatst.

Opgeven

Soort ticketPlaatsen
Aanbod 2: Emile Smith, Stichting Betuws Oorlogsverleden
60 minuten
Uw gegevens