Samen houden we het verhaal van West Betuwe levend.
West Betuwe heeft een rijke geschiedenis, die overal om ons heen zichtbaar is. Van historische gebouwen en molens tot vloedschuren en forten: het tastbare verleden vertelt het verhaal van West Betuwe. Welzijn West Betuwe zet zich actief in voor de beleving van erfgoed. We ondersteunen historische kringen, verenigingen en andere erfgoedbetrokkenen zoals monumenteigenaren en vrijwilligers. Door erfgoededucatie te stimuleren zorgen we ervoor dat kinderen op een interactieve manier kennismaken met de geschiedenis van hun omgeving. Zo houden we samen het verhaal van West Betuwe levend.
Erfgoed onder de aandacht – Erfgoedbijeenkomst 8 april 2025
Voor monumenteigenaren, historische verenigingen en stichtingen, vrijwilligers en andere erfgoedliefhebbers organiseert Welzijn West Betuwe op 8 april 2025 een inhoudelijke erfgoedbijeenkomst. De bijeenkomst biedt de kans om ervaringen uit te wisselen, nieuwe contacten te leggen en samen het erfgoed van West Betuwe verder te brengen. Ga in gesprek met experts en collega’s uit het veld over actuele thema’s als educatie, vrijwilligers & participatie en het behoud van monumenten. De avond is gevuld met netwerkmomenten, inspirerende sprekers en voldoende ruimte om samen na de denken over het behoud van het erfgoedaanbod van West Betuwe en wat hier voor nodig is. We sluiten de avond af met een gezellige borrel.
Lees hier het volledige programma en meld je aan!
Ervaren en ontdekken
Erfgoed is een belangrijk onderdeel van kunst- en cultuureducatie. Door kinderen kennis te laten maken met en inzicht te geven in ons gedeelde verleden, versterken we hun betrokkenheid bij hun eigen leefomgeving. Erfgoededucatie gaat verder dan leren uit boeken. Het gaat om beleving. Door op ontdekkingstocht te gaan en erfgoed zelf te ervaren, krijgen kinderen een levendig beeld van de geschiedenis. Dit kan door middel van interactieve lessen, excursies naar monumenten en creatieve workshops waarin ze zelf aan de slag gaan met het thema. Zo wordt het verleden tastbaar en betekenisvol.
Waarom is erfgoededucatie belangrijk?
- Het vergroot het historisch besef en geeft inzicht in hoe het verleden invloed heeft op het heden.
- Het versterkt de binding met de eigen leefomgeving en gemeenschap.
- Het stimuleert nieuwsgierigheid, creativiteit en kritisch denken.
- Het draagt bij aan brede culturele ontwikkeling en respect voor erfgoed.
Samen leren over erfgoed
Welzijn West Betuwe werkt samen met scholen, erfgoedorganisaties en lokale initiatieven om erfgoededucatie toegankelijk en inspirerend te maken. Samen zorgen we ervoor dat kinderen de geschiedenis van West Betuwe niet alleen leren kennen, maar ook écht beleven.
– In het cultuurmagazine vinden (basis)scholen erfgoedaanbieders en hun educatieaanbod overzichtelijk bij elkaar. Een divers en afwisselend aanbod met forten, monumenten en aanbod van historische kringen.
– Tijdens de Open Monumenten Klassenweek krijgen leerlingen van groep 7&8 de kans monumenten te bezoeken en te beleven. Met interactieve rondleidingen duiken ze samen met hun klasgenoten in de historie van West Betuwe. Elk jaar stellen diverse monumenten hun deuren open voor deze interactieve week.
– Het Regionaal Archief Rivierenland en Welzijn West Betuwe bieden een gezamenlijk lesprogramma aan waarin lokale historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog dichtbij worden gehaald. De leerlingen onderzoeken de keuzes die mensen maakten tijdens de oorlog en gaan hiervoor verschillende bronnen uit de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Wat is er in jouw omgeving gebeurd tijdens de oorlog? Het project wordt afgerond met een betekenisvolle verwerkingsles.
Wil je meer weten over erfgoededucatie of samenwerken aan een erfgoedproject? Neem contact met ons op.