Direct actie tijdens sportcafé West Betuwe

Een gemeente met kleine kernen, kernen vol verenigingen, sportlocaties, gedreven sporters en vrijwilligers. Hoe gaan we al dat potentieel benutten om niet alleen wendbaar te blijven voor veranderende sportbehoeften van inwoners maar ook nog eens meer mensen meer aan het bewegen te krijgen en daarmee de sportiefste gemeente van Nederland in 2025 te worden?

Vrijdagavond, heerlijk weer om op een terras te zitten of om zelf een ‘blokje om’ te doen. Niet voor ongeveer 70 vertegenwoordigers van sportverenigingen, dorpshuizen, scholen en beweegprofessionals. Deze ambassadeurs van sport en bewegen waren bijeen in de Burcht van Haaften in het eerste Sportcafé van West Betuwe.

Wethouder van Stappershoef heeft een grote ambitie op het gebied van sport en bewegen. Na een duidelijk verhaal over wat onze gemeente al te bieden heeft, kregen de bezoekers van het sportcafé een klein inkijkje in welke richting de wethouder op denkt om sportgemeente van het jaar in 2025 te worden: ‘Vaak zie je een grote stad bekroond worden als ‘sportgemeente van Nederland’. Veelal vanwege grote evenementen en topsport aspecten. Maar ik ben ervan overtuigd dat wij als uitgestrekte plattelandsgemeente van 240 km2 met 26 kernen juist ook vanuit andere invalshoeken mee kunnen dingen naar die titel. Ons unieke en diverse sport- en beweeglandschap én ons rijke verenigingsleven bieden hier alle potentie voor. En dat in combinatie met de plannen om meer mensen meer in beweging te krijgen. Wij hebben een uniek verhaal hierover te vertellen en dat gaan we ook doen. In samenwerking met sport- en beweegaanbieders, zorg, onderwijs en inwoners gaan we gericht aan de slag, met als kers op de taart dat we in 2025 als sportgemeente van het jaar bekroond zullen worden’, aldus Van Stappershoef

 

Vervolgens houdt voormalig topsporter Gregory Sedoc een lezing over zijn leven als sportatleet. Over wat hij in zijn carrière nodig had om zover te komen. Laat kinderen met veel sporten kennis maken, hun talent ontwikkelen en ontdekken wat ze leuk vinden. Cees Verbeek, zelf fanatiek sporter en organisator van verschillende sportevenementen in West Betuwe, beaamt volmondig dat mensen alleen blijven sporten en bewegen wanneer ze het leuk vinden. Gregory Sedoc benadrukt het belang van een veilig sportklimaat.

Na het inspirerende verhaal van Sedoc zijn de aanwezigen uitgedaagd tot het vinden van vijf samenwerkingen die kunnen leiden tot een nieuwe sportakkoord aanvraag. WTC de Lingerenners hebben een wielergroep voor senioren opgezet. Naast dat dit een sportieve middag biedt, ontmoeten senioren elkaar daar en zijn er in de senioren doelgroep veel vrijwilligers te vinden. Het gaf de mensen in de zaal meteen een ander inzicht door middel van een stukje “omdenken” om vrijwilligers aan hun organisatie te binden.

De boodschap van vrijdag was duidelijk: ga niet alleen in gesprek over wat mooi zou zijn in de toekomst, maar kom nu direct in actie. Vanaf 1 oktober 2022 kunnen er nieuwe sportakkoord aanvragen worden ingediend. De informatie en voorwaarden volgen in de Nationale Sportweek van 16 t/m 25 september op www.westbetuwe.nl.