Home » De Kracht van Beleving

De Kracht van Beleving

Welzijn West Betuwe maakt kunst toegankelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens de cursus ‘De kracht van beleving’, bekijken deelnemers kunst in een ontspannen en positieve sfeer. Ze gaan met elkaar in gesprek over wat er te zien is en laten zich inspireren middels een creatieve opdracht. Deelnemers gaan bijvoorbeeld aan de slag met boetseren en schilderen. De focus ligt tijdens deze bijzondere cursus niet op de ziekte, maar op het beleven van een inspirerende middag. Het is de kracht van beleving!

Waarom

Het aantal mensen met dementie stijgt nog altijd. Mensen krijgen dus direct en indirect steeds vaker te maken met dementie. De cursus ‘De kracht van beleving’ biedt mensen die te maken hebben met dementie de mogelijkheid om ideeën en gevoelens uit te wisselen, zonder terug te hoeven vallen op het korte termijn geheugen. Het kijken naar kunst biedt toegang tot het lange termijn geheugen en persoonlijke ervaringen, en stimuleert de hersenen door middel van cognitieve oefening. Onderzoek wijst uit dat dit een positieve invloed heeft op de gezondheid. Uit onderzoek blijkt ook dat kunst bijdraagt aan het zelfvertrouwen, het levert een goed gesprek op en de band tussen mantelzorgers en degene met dementie wordt hechter.

Het doel van ‘De kracht van beleving’ is om door middel van kunstbeleving, de mensen met dementie en hun mantelzorgers, uit hun isolement te halen, waarbij ze van het moment en van elkaar kunnen genieten. Het is de kracht van beleving! Daarnaast willen we met het project de snelheid van het proces van de ziekte vertragen, door de creativiteit te stimuleren en gevoelens en gedachtes met elkaar te delen. Iedereen is in de cursus gelijk waardoor het gevoel om mee te tellen in de maatschappij, voor mensen met dementie, wordt vergroot.

Het project ‘De kracht van beleving’ gaat uit van de kracht van kunst. Kunst kan een bijzondere rol spelen in het leven van mensen. Het zet aan tot denken, biedt nieuwe gezichtspunten, inspireert en brengt gesprekken op gang.

Interactief kijken naar kunst

Het project ‘De kracht van beleving’ bestaat uit het interactief kijken naar kunst en een praktisch gedeelte. Samen kijken we naar kunst, waarbij ieders interpretatie welkom is. Na het krijgen van wat inspiratie, gaan we praktisch aan de slag. Tijdens de cursus gaan we bijvoorbeeld de liefde schilderen, boetseren we een portret als Degas of gaan we terug naar onze herinnering door de geur van lavendel. Er is geen ervaring in kunst en cultuur nodig om deze cursus te volgen, we staan open voor iedereen. Er wordt tijdens de cursus altijd focus gelegd op het positieve, het creatieve en het inspirerende, niet op de ziekte van de deelnemers.

De kracht van beleving is mede mogelijk gemaakt door Fonds Sluyterman van Loo, het VSBfonds, Welzijn West Betuwe, Alzheimer Rivierenland en Rabobank West Betuwe.

Voor meer informatie:

Nathalie Gerrits - van den Hof
Cultuurcoach