Alcoholwet per 1 juli 2021

Met ingang van 1 juli 2021 wordt de Drank- en Horecawet vervangen door de Alcoholwet. Het gaat niet alleen om een naamswijziging. Er zijn ook inhoudelijke wetsaanpassingen die gevolgen hebben voor de verkopers van alcohol en voor de consument.

De belangrijkste wijzigingen zetten wij hier voor jou op een rijtje.
  • Wanneer je als verkoper de nieuwe regels 3 keer overtreedt binnen een tijdsbestek van 12 maanden kan je bevoegdheid tot verstrekking worden ontzegd.
  • De nieuwe Alcoholwet is niet alleen maar van toepassing op de horeca, maar op alle organisaties die alcohol schenken voor gebruik ter plaatse alsmede op alle organisaties die alcoholhoudende dranken verkopen voor gebruik elders (thuisgebruik). Het gaat niet alleen om sterk alcoholhoudende dranken, maar ook om zwak alcoholhoudende dranken.
  • Weder verstrekking; De doorgeven van alcohol, ook wel weder verstrekking genoemd, was al strafbaar gesteld voor de ondernemer en voor de minderjarige gast. Nieuw is de regel dat volwassenen die alcohol bestellen en doorgeven aan een persoon onder de 18 jaar, ook wel indirecte verstrekking genoemd, per 1 juli 2021 ook strafbaar zijn.
  • De nieuwe Alcoholwet staat toe dat 14 en 15-jarigen VMBO-leerlingen in het kader van hun scholing alcohol mogen verstrekken op voorwaarde dat deze leerlingen onder direct toezicht staan van een leidinggevende die in het bezit is van het SVH-diploma Sociale Hygiëne en vermeld staagt op het aanhangsel van de Drank- en Horecavergunning.
  • Prijsacties; Met het inwerkingtreden van de nieuwe Alcoholwet zijn prijsacties met meer dan 25% korting niet langer toegestaan. Deze regel geldt alleen voor de verkoop voor gebruik elders (thuisgebruik).  Prijsacties voor gebruik ter plaatse, zoals Happy Hours in de horeca, blijven wel toegestaan tenzij de gemeente dit door middels van een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nadrukkelijk verboden heeft. Check de APV van jouw gemeente dus goed om hier achter te komen.

Op de site van Horeca Nederland lees je meer over de wet

-
Ineke van Hazendonk
Secretariaat / Consulent vrijwilligers en participatie