Home » Nieuws » Senioren » Sport & Cultuur thuisprogramma

Vanwege alle coronavirus maatregelen zitten we momenteel veel thuis. Omdat de buurtsport -en cultuurcoaches jullie toch nog van dienst willen zijn, uploaden wij elke dag verschillende sport & cultuur challenges. Want wat is er leuker dan lekker bezig zijn met sport en cultuur?

Hieronder staan al een heel veel challenges, opdrachten en andere leuke activiteiten. Maar ook op het Youtube-kanaal van Welzijn West Betuwe is heel veel te vinden. Check het hier…


Draaiorgel Henri Knubben

Sportstagiaire Bas

Stagiaire Bas laat een oefening zien die iedereen thuis kan doen om zijn/haar bovenbenen te trainen. Wist je dat deze oefening valt onder de spierversterkende oefeningen uit de richtlijnen van de Nationale Beweegnorm? Lees er hier meer over


Theater met cultuurcoach Gabri Wijnakker

Jeugd:
Vandaag weer een nieuwe video met een superleuke theateropracht. Deze keer gaat het over beeldhouwen. Je doet deze opdracht met z’n tweeën: de één speelt het standbeeld, de ander is de beeldhouwer die het standbeeld in een mooie houding mag zetten. Maar let op! De beeldhouwer mag niet zéggen wat het standbeeld moet doen. In deze video vertelt Gabri hoe je dit doet, en hij doet het ook zelf voor! Heel veel succes met het bouwen van je eigen standbeeld. Tip: vraag je vader of moeder om standbeeld te spelen! Veel plezier!

Volwassenen/senioren:
In drie kwartier kom je langs leeuwen, giraffen, panters en nog veel meer wilde dieren. Nu we thuis moeten blijven en dus niet naar de dierentuin of het safaripark kunnen, is deze video superleuk om te kijken. Natuurlijk nog veel leuker als je dit kunt kijken samen met je partner of je (klein)kinderen. Veel plezier op deze digitale autosafari!


Door de natuur met cultuurcoach Willemien van Beekhuizen

Willemien neemt je mee op een wandeling door de bloesem. Geniet van de stilte en kijk lekker mee.


Actief met sportstagiaires Tim, Daan, Bas en Twan


Muziek met cultuurcoach Els de Vries

Jeugd:
Cultuurcoach Els legt uit hoe je je eigen vette beat maakt.

Stap 1
Klik op deze link.

Stap 2
Nu staat hij nog op de paas-instellingen. Het beste kun je de audio instellen op pop of beatbox.

Stap 3
Nu is het tijd om uit te gaan proberen: Links zie je allemaal instrumenten. Klik op een van de vakjes zodat je dit instrument hoort als je je muziekstuk afspeelt. Je kunt natuurlijk meerdere vakjes aanzetten waardoor je meer instrumenten tegelijkertijd hoort. Als je opnieuw op hetzelfde vakje klikt, gaat hij weer uit. Klik op de play-button om jouw muziekstuk te horen.

Je kunt verschillende patronen maken, door rechts onderin een patroon toe te voegen of je vorige patronen weer opnieuw te gebruiken.
Bovenin zijn er ook nog andere instellingen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld de beat snelle te laten gaan of juist langzamer.
Het leukste is als je van alles uitprobeert om jouw beat zo vet mogelijk te maken!

Tip: maak een mooie opbouw, waarbij je steeds meer instrumenten gebruikt. En bouw daarna je beat weer af door minder instrumenten te gebruiken.
Tip: Je kunt verschillende patronen herhalen. Gebruik de herhaling niet te vaak, dan wordt de beat wat saai.

In deze video kun je zien hoe de beat van de Cultuurcoach eruit ziet.

Stap 4
Ben je klaar? Klik dan links op de button opties. Hier kun je je eigen beat downloaden.

Stap 5
Als je het leuk vindt, kun je ook je eigen tekst erop bedenken. Zo kun je mee rappen.


Bootcampen in de wijk met buurtsportcoach Luke van der Burg

Jeugd:
Bootcampen saai? Echt niet! Buurtsportcoach Luke maakt een heel avontuur van deze bootcamp. Dus trek je sportkleren aan en aan de slag!


Een feestje met cultuurcoach Nathalie Gerrits – van den Hof

Jeugd:
Verstop iets in huis/tuin. Bijvoorbeeld wat klei, bakvormpjes of een liedje. Maak een schatkaart van deze plek en laat een familielid het opzoeken doormiddel van jouw kaart. Een fikse omleiding kan het extra leuk maken. Als de schat is gevonden is het FEEST! Dans/zing het liedje, maak samen de lekkerste koekjes of maak samen een mooi kunstwerk van klei.


De buurtsportcoaches

Jeugd:
Op vrijdag 17 april zouden eigenlijk de landelijke koningsspelen plaatsvinden op het schoolplein en/of bij de plaatselijke verenigingen. Wij als buurtsportcoaches van Welzijn West Betuwe hebben hier het volgende op bedacht. Op deze dag worden de kinderen online uitgedaagd om actief deel te nemen aan de sportieve clinics: atletiek, bootcamp en volleybal. Daarnaast hebben de kinderen ook de mogelijkheid om zelfstandig en/of samen met broer(tje) en/of zus(je) de opdrachten van de Crazy Koningsgames te voltooien in de eigen woonplaats/kern. Dus trek je oranje shirt aan en veel plezier!

www.koningsspelenwestbetuwe.nl


Vrolijke papieren met de buurtsportcoaches

Jeugd:
Vraag je vader, moeder of iemand anders om dit samen met jou te doen. Even knippen en plakken en je kunt aan de slag op dit vrolijke papier.

Volwassenen/senioren:
Tip van de dag! Download de Ommetje-app…Elke dag een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt meer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. De Ommetje-app van Erik Scherder helpt je daarbij.


Theater met cultuurcoach Gabri Wijnakker

Jeugd:
Vandaag aflevering 3 van het WWB ThuisTheater: Het Spiegelspel. Speel deze opdracht met één ander persoon. Ga tegenover elkaar staan en doe elkaar na. Let op, het gaat om goed samenwerken! Lukt het jullie om zo gelijk mogelijk te bewegen? Succes met deze opdracht!

 

Volwassenen:
Cultuurcoach Gabri Wijnakker neemt u mee naar de Sint Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Even weg uit het dagelijkse thuis. Kijkend naar alles wat de Sint Jan te bieden heeft, het Alziend Oog, het carillon, het mooie glas-in-lood. Geniet van de schilderingen, de beelden en de sfeer van deze kathedraal uit de hoofdstad van Brabant. We steken een kaarsje op en denken aan onze dierbaren.

 


Door de natuur met cultuurcoach Willemien van Beekhuizen

Jeugd en volwassenen:
Missen jullie dat ook zo? Even lekker wandelen door de natuur, een frisse neus halen en gewoon even genieten van de natuur om je heen. Willemien brengt de natuur bij jullie in huis, ga mee met Willemien op deze mooie natuurwandeling:

 


Judo! met buurtsportcoach Esther Zwart

Jeugd:
Judoka Esther heeft een paar lekkere oefeningen om je uit te leven in huis samen met je broer of zus. Ouderwets bokspringen of toch even de beentjes trainen? Check dan de onderstaande video’s:

 


Een mandala? met Cultuurcoach Els de Vries

Jeugd en volwassenen:
Maak je eigen mandala!
Met deze tips en tricks van Cultuurcoach Els kun je je eigen mandala maken.
Als je er nou niet uitkomt of je wilt meer weten kijk dan op de site van mandala academie. Daar vertelt Kim je meer over het maken van een eigen mandala.
Veel plezier!


In de split met Colin Claus en stagiaire Bas 

Jeugd:
Colin Claus uit Ophemert stuurde de volgende challenge voor alle kinderen in West Betuwe in. De buurtsportcoaches moesten even met hun ogen knipperen toen ze deze acrobaat aan het werk zagen. Lukt iemand van jullie het wel?

 

Ook het onderstaande filmpje stuurde Colin in:

 

Senioren:
Stagiaire Bas legt uit hoe de stabiliteitsoefening voor enkel, kuit en been werkt. Iedereen kan deze spierversterkende oefening thuis doen aan een verhoogd plateau. Bekijk de onderstaande video voor uitleg:

 


Tussen kunst en quarantaine met cultuurcoach Nathalie Gerrits – van den Hof

Jeugd:
Bedenk een lief gebaar voor iemand die je kent die in de zorg werk. Deel je initiatief in een bericht op onze facebook en/of instagrampagina.

Volwassenen/senioren:
Mocht je deze link gemist hebben in de afgelopen dagen? Bij deze! Tussen kunst en quarantaine. Ohw, en misschien was de hint nog niet over gekomen, maar ik daag jou uit! Laat jouw kunstige creatie achter op onze facebook en/of instagrampagina.


Coinflipchallenge met buurtsportcoach Dave van Veghel

Jeugd:
Vandaag weer nieuwe beweegchallenge genaamd de CoinFlip Challenge! Lukt het jou om de diverse opdrachten te voltooien? Daag je ouders en/of broer(tje)/zus(je) uit om mee te doen! Kleine tip: ga de weddenschap aan en wie de opdrachten in zo min mogelijk kansen voltooid mag de munten houden;) Succes!

Coinflip Challenge

Senioren:
Heel Nederland Thuis in Beweging. Olga Commandeur neemt je via haar beweeg video’s mee om ook in deze tijden in beweging te blijven. Voor meer informatie bezoek de website en/of facebookpagina.


Theater met cultuurcoach Gabri Wijnakker

Jeugd:
‘In deze video neemt Gabri je mee in een theateropdracht die gaat over fantaseren. Je bedenkt een heel nieuw verhaal! Hoe je dat doet? Kijk snel naar deze video!’

Senioren:
‘Vier opdrachten die je thuis kunt doen waarbij je niet meer nodig hebt dan potlood, papier en een spel kaarten.’ Klik hier.


Tussen de potten en pannen met buurtsportcoach Ans van ’t Pad – van Hoogdalem

Jeugd:
Wat heb je nodig? Sokken, potten, pannen…als er maar sokken in passen. Doe mee met de sokkenmikchallenge van Ans!

Bekijk hier de sokkenmikchallenge

 

Senioren:
Ouderwets sjoelen met spullen uit het huishouden. Het klinkt gek, maar Ans laat zien hoe leuk het kan zijn!

Sjoelen met Ans


Het vogeltje dat te ver vloog met cultuurcoach Willemien van Beekhuizen

Jeugd:
Willemien leest het boek van ‘Het vogeltje dat te ver vloog’ voor. Ga lekker zitten, luister naar het verhaal dat Willemien vertelt en vergeet niet alle leuke plaatjes in het boek mee te kijken! Ben je klaar met luisteren naar het boek? Maak dan zelf een vliegtuigje dat héél ver kan vliegen!

Luister hier het boek: Het vogeltje dat te ver vloog

Vouw daarna je eigen vliegtuig, met behulp van het onderstaande filmpje:


Koekenbakker die buurtsportcoach Luke van der Burg…of toch niet!

Jeugd:
Luke laat zien dat je met allerlei spullen die je in huis hebt, je hele leuke sport en beweegchallenges kunt spelen. En hij maakt het jullie niet makkelijk 😉 Check de Koekenpan Challenge snel!

Koekenpan Challenge

Volwassenen/Senioren:
Vandaag staan er spierversterkende oefeningen met stagiaire Bas op het programma. Een pittige oefening, maar wel erg belangrijk in deze tijden waarin we veel thuis zitten. Doe de oefening thuis mee!


Stoepkrijtkunst met cultuurcoach Els de Vries

Jeugd:
Maak een mooie tekening met stoepkrijt voor mensen die een lief berichtje of een mooie tekening goed kunnen gebruiken. Ouderen en al die mensen die hard moeten werken om ons gezond te houden, kunnen wel wat kleur gebruiken. Maak met stoepkrijt een mooie tekening op de stoep. Maak een foto en deel deze op Instagram en/of Facebook met #stoepkrijt en tag Welzijn West Betuwe.

Volwassenen/Senioren:
Heb je altijd al een keer dat ene museum willen bezoeken, maar heb je nooit tijd? En nu heb je tijd, maar alle musea zijn dicht. Dan kun je via Google Arts en Culture verschillende musea bezoeken. De bekendste schilderijen kan je tot in detail bekijken met uitleg.
Veel plezier met je digitale reis in het museum.

In dit document wordt uitgelegd hoe je schilderijen kunt bekijken en leuke opdrachten voor tijdens het virtuele bezoek.


Judo! met buurtsportcoach Esther Zwart

Jeugd:
Onze top judoka Esther leert jullie twee judospelletjes voor in de huiskamer. En denk eraan…handen wassen!


Een dagje naar het concertgebouw met cultuurcoach Nathalie Gerrits – van den Hof

Jeugd:
In het Digitale Klaslokaal van het Concertgebouw Amsterdam en 123zing luister je naar verschillende natuurgeluiden en leer je hoe je muziek kunt maken met takken en bladeren. Kijk hier voor meer informatie. Genoeg lessen voor kinderen van groep 1 t/m 8, gratis!

Volwassenen/Senioren:
Momenteel zijn er natuurlijk geen concerten in het Concert Gebouw van Amsterdam. Gelukkig heeft het Concert Gebouw hier iets op bedacht. Ze hebben concerten online gezet! Geniet thuis mee van prachtige muziek. Luister hier snel.


Buurtsportcoach Stef doet de was bij…

Jeugd:
De Wasmand Mik Challenge! Ik zie je denken wat? Ja, de Wasmand Mik Challenge! Bekijk snel het filmpje en ga thuis aan de slag.

Bekijk hier: de Wasmand Mik Challenge

Support your locals:
Ben jij ook opzoek naar een leuke thuis work-out als de kinderen op bed liggen? Of wil je samen met je kinderen flink zweten? Crossfitt Geldermalsen zet elke dag een nieuwe work-out online. Support your locals.

Kijk dan op instagram of facebook


Theater met cultuurcoach Gabri Wijnakker

Jeugd:
Gabri Wijnakker is theaterdocent en cultuurcoach bij Welzijn West Betuwe. Normaal gesproken geeft hij theaterlessen op scholen, maar nu zijn er lessen voor kinderen thuis waarmee zij leren improviseren, presenteren, samenwerken en luisteren naar elkaar! In deze video krijgen kinderen een theateropdracht waarbij hun hersens op een andere manier geprikkeld worden dan bij het reguliere schoolwerk. Een prachtige aanvulling op de opdrachten die de kinderen van hun juf/meester krijgen. Deze opdracht zorgt voor afwisseling, doe mee met deze enthousiaste opdrachten! Succes en veel plezier!

Bekijk hier de theateropdracht!

Volwassenen/Senioren:
De hele week zitten we al thuis, tegen de kamerplanten aan te kijken. Daarom hier de workshop ‘Kamerplanten tekenen’. Tijd om de mouwen op te stropen.

Instructies: Teken een kamerplant!


Schoenflippen met buurtsportcoach Dave van Veghel

Jeugd:
Doe vandaag mee met de SchoenFlipChallenge! Hoeveel schoenen krijg jij op de tafel gemikt? En lukt dat ook met de andere voet? Zin om nog meer te rennen? Loop dan tussen elke schoen door de trap op en af of ren naar de andere kant van de tuin!

Kijk hier de SchoenFlipChallenge

Senioren:
Streep jij deze week de hele bingokaart af?